DziadBorowy napisał(a):Gdzie tam jest napisane, że miał wolną niedzielę?A co miał wolne, piątek? Zapomniałem, Polska to kraj islamski gdzie obowiązuje szariat ;-) Dopytywałem czy chodzi o system czterobrygadowy, gdzie dni wolne są ruchome, odpowiedzi nie uzyskałem. Założyłem, że chodzi o klasyczną pracę na 3 zmiany z jednym stałym dniem wolnym w tygodniu.
Cytat:To może w ogóle nie zmuszajmy pracowników do czegokolwiek.Zmuszać to sobie możesz niewolnika, pracownik jest zobowiązany do tego z czym się umówił z pracodawcą. Jeśli umowa oparta na kodeksie to po pierwsze niedziela wyżej płatna co dziś nie zawsze jest oczywistością, a wówczas chętni się znajdą i żadne zmuszanie nie będzie potrzebne.
Najlepiej jakby grafik był tylko na dni zwyczajowo robocze, a dni zwyczajowo wolne tylko dla chętnych, ale zaraz się zacznie dyskusja, dla kogo najlepiej.
Cytat:Skoro klient kupuje w niedzielę to ta opcja jest dla niego najbardziej korzystna z wszystkich dla niego dostępnych.Jak w niedzielę będzie sklep zamknięty, to będzie też kupował w opcji najbardziej korzystnej z dostępnych, co to za argument?
Kiedyś w niedziele było pozamykane i jakoś ludzie zakupy robili.
Cytat:W kontekście naszej rozmowy komentarz nietrafiony, bo to o czym rozmawiamy jest na tyle uniwersalne, że nie dotyczy tylko marketów.Cytat:Zawsze mnie zastanawiały takie jednostronne argumenty dotyczące wolnego wyboru.A mnie zawsze zastanawiali ludzie wtrącający swoje trzy grosze bez czytania czego dotyczy temat. Otóż ten nie dotyczy pracy w marketach i sklepach.
Co do pracy call-center działających 24/7, to mamy po prostu system pracy czterobrygadowy, nawiasem mówiąc praca w tym systemie powinna być lepiej wynagradzana niż taka od 7 do 15tej, ale jeśli znajdują się chętni za minimalne stawki, to na siłę nie ma co uszczęśliwiać. Żadne ustawodawstwo konieczności pracy 24h/dobę nie zmieni, tak jak nikt w hucie nie wyłączy pieca martenowskiego i nie pójdzie na fajrant, bo posłowi na Wiejskiej coś się ubrdało.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.