zefciu napisał(a):piotr35 jako jedyny piśmienny człowiek na tym forum.
Nie sądzę aby piotr35 umiał czytać ze zrozumieniem lub myśleć samodzielnie i wyciągać wnioski na podstawie tego co przeczytał. Gdyby tak było to przecież doczytałby sobie jaki faktyczny skutek w praktyce przyniosła ta nieszczęsna bulla i jak wyglądał i zmieniał się stosunek Inkwizycji do czarów.
Potrafiłby też podać chociaż jeden przypadek procesu, który faktycznie skończył się spaleniem. Jak do tej pory dalej go jednak nie ma. Czyli zwyczajnie takiego przypadku nie zna ale dalej w głupocie swojej brnie w masowe prześladowanie czarownic przez Inkwizycję.
W końcu wiedziałby jak merytorycznie uderzyć w Kościół odnośnie procesów o czary (bo jest to faktycznie możliwe). Zamiast tego brnie dalej w Inkwizycję.
Jednak wygląda na to, że jedyne na co go stać to powtarzanie dogmatów bazujących na założeniu nieomylności nawet nie własnej ale jakiś tam gotowców do wklejania na forum.
Zabawne jest jedynie to, że w odpowiedzi na minusa za trolling który mu wlepiłem dał mi minusa za brak samodzielnego myślenia. :lol2: Może nie jestem członkiem PSR i jakimś wybitnym myślicielem, ale ten zarzut z jego strony przypomina sytuację w której świeczka zarzuca słońcu, że zbyt słabo świeci:lol2:
@Hastur
Mnie zwyczajnie chodzi o to, że osoby takie jak piotr35 stają się typowymi reprezentantami wojującego ateizmu i środowisk racjonalistycznych, przez co niedługo te środowiska będą postrzegane zwyczajnie w kategorii durniów i nieuków. Nie tyle więc bronię Kościoła co staram się bronić dobrego imienia szeroko pojętych ateistów. Bo do kurwy nędzy cały ten racjonalizm w założeniach ma sceptycyzm. Niestety jak się okazuje, racjonalistom takim jak nasze kopiuj wklejki tego sceptycyzmu wystarcza do zakwestionowania tak "nieoczywistych" spraw jak obraz Maryi na szybie z płynu do mycia okien. Natomiast poza tym łykną i powtórzą każdą bzdurę która im pasuje do ideologii.
Zauważ ten przykład jakże znamienny.
Kopiuj wklejki wyskoczyły z Inkwizycją palącą na stosach czarownice. Ktoś poprosił o podanie przykładów tak zakończonych procesów. Normalny człowiek jeżeli takich przykładów nie zna zaczyna ich szukać. I pewnie nasze kopiuj wklejki też szukały (bo to była by przecież świetna sprawa coś takiego tu wkleić). Ale skoro nie wkleiły to oznacza, że nie znalazły. Osoba myśląca samodzielnie w takiej sytuacji, gdy przykładów czegoś co niby miało być tak powszechne brakuje zaczyna myśleć "hej, może coś faktycznie jest na rzeczy i te straszne historie są przesadzone". Co robią nasze kopiuj wklejki?? Ano brną dalej po raz setny w bullę i młot.
Teraz można by z nimi podjąć polemikę i dyskutować jakie skutki miała zarówno bulla jak i młot. Podać źródła etc. Wówczas kopiuj wklejki podkuliły by ogony i zniknęły z tematu. Po to tylko aby za jakieś 2 miesiące znowu tu się pojawić i oświadczyć, że Inkwizycja paliła za czary na stosie.
Już nie wspomnę, że w kwestii czarów można faktycznie KRK krytykować, tylko raczej nie powołując się na Inkwizycję ale na Sądy Biskupie (bo tym zdarzało się kogoś, za czary faktycznie spalić, znacznie rzadziej niż sądom świeckim ale jednak). Mimo moich podpowiedzi, nie podjęli jednak tego tropu bo trzeba było trochę samodzielnie pomyśleć. A to umiejętność jak widać dla naszych trolli niedostępna.
W sumie jak mam do czynienia z taką kopiuj-wklejką a babcią od Rydzyka to wolę tą drugą. Ta ostatnia przynajmniej nie udaje kogoś kim nie jest i przyznaje że swój światopogląd opiera na ideologii i wierze a nauka i podejście racjonalne są jej obce tak samo jak obce są dla kopiuj-wklejek.