Palmer Eldritch napisał(a):Nie piardol, dawaj jakąkolwiek listę straconych przez Inkwizycję: albo kobiet za czary, albo naukowców za odkrycia.A może to ty nie piardol i wysil swe szare komórki na tyle by przeczytać ze zrozumieniem co napisałem?
pilaster zażyczył sobie trzech list: 1) naukowców zamordowanych przez KRK 2) czarownic skazanych przez Inkwizycję i 3) niewinnych zamordowanych przez KRK za używanie rozumu. Mój komentarz odnosił się tylko i wyłącznie do trzeciej listy (co wynika z jego treści i zamieszczonego w nim cytatu z komentarza pilastera). Wykazałem chyba prosto i logicznie, że taka lista nie może powstać, więc czego ty ode mnie żądasz?
Palmer Eldritch napisał(a):Herezje nie świadczą o używaniu rozumu.A niby o czym? Herezja to pogląd sprzeczny z "linią" KRK. A poglądy są chyba wynikiem używania rozumu?
Palmer Eldritch napisał(a):Znaczy: nie odróżniasz wiary od rozumu.Nie, to znaczy, że ty nie rozróżniasz rozumu od racjonalności, logiki czy naukowości. Zarówno wiara (w byty nadnaturalne) jak i nauka są wynikiem działania rozumu.
:mrgreen: