Sofeicz napisał(a):A co, nie pasi Ci "profesora", "doktora", "dziekana" ?Pasiłoby, gdyby same zaiteresowane chciały, aby je tak nazywać.
Kobiety będące profesorami, dziekanami, rektorami używają form męskich, a te żeńskie brzmią pretensjonalnie.
Hans Wegeżynsten napisał(a):wysyłając tego posta wyskoczył mi 502Mamy tutaj trzy błędy:
Interpunkcyjny: po 'posta' powinien być przecinek, gramatyczny oraz składniowy.
Z tego fragmentu wynika, że 502 wyskoczył jak i coś wysyłał.
Przypominam sztandarowe zdanie: Idąc do szkoły, świeciło słońce.
Imiesłowu przysłówkowego współczesnego możemy używać, gdy mówimy o takich samych podmiotach w obu zdaniach. Por:
Czytałem książkę i siedziałem w fotelu. (Podmiot domyślny 'ja'), więc można użyć imiesłowu:
Czytając książkę, siedziałem w fotelu.
Piłem herbatę. Ona wyglądała przez okno.
I przekształcenie: Pijąc herbatę, wyglądała przez okno, pokazuje nam, że czynność była wykonywana przez jedną osobę (podmiot domyślny: ona). Tymczasem w powyższych zdaniach mamy dwa różne podmioty: Piłem herbatę /podmiot domyślny: ja/. Ona /podmiot/ wyglądała przez okno, zatem zamiana na imiesłowowy równoważnik zdania jest niepoprawna.
Myślę, że wyjaśniłem przystępnie.
Trzeci błąd:
Wysyłając post (Nie napiszesz przecież wysyłając listu, prawda?)
Edycja:
Tunga napisał(a):zbierze się odpowiednia ilość ludziPowinno być liczba ludzi.
Liczba policzalne, ilość niepoliczalne. Tak zapamiętujemy.
Ilość cukru, mąki
Liczba godzin, dni, lat, ludzi.
Edycja 2:
W tytule wątku napisano:
Co sądzicie o pomysle ministra obrony w/s rezerwistów?[/quote]
Przypominam, że skróty w języku polskim nie mają żadnych nawiasów ukośników ani tego typu wstawek. W głowę zachodzę, skąd wzięły się te wszystkie w/w, w/s itd.
Piszemy:
ws. ww. jw. itp. p.n.e, npm. itd.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".