Cytat:W C się robi małe programiki z dużą wydajnością i małym zużyciem zasobów.Do tego lepszy jest c++.
Cytat:1. natywne wsparcie dla utf8 - przyznasz, że mało języków to ma.Nie przyznam, bo szczerze używałem wielu i poza c oraz c++ nigdy nie stanowiło to dla mnie problemu. Nawet o tym nie myślałem, bo uznaje takie coś za oczywistą oczywistość. Mamy rok 2012 i jak język tego nie posiada, to kicha.
Cytat:2. programowanie asynchroniczne - jak się je okiełzna, nie ma porównanie do klasycznego programowania.To nie jest cecha JavaScriptu, a Node.js. Możliwe do osiągnięcia w prawie każdym języku programowania. Poza tym wcale nie jest to coś nowego i genialnego. Stary wynalazek. Rozumiem, że dla kogoś kto się z tym nie spotkał wcześniej może to się wydawać nowatorskie, ale nie jest.
Cytat:3. performance - o wiele lepszy niż np. pythonaTo prawda. Wydajność js jest świetna.
Cytat:4. funkcje - przekazywane jako argumenty do innych funkcjiNo to chyba miałeś mała styczność z naprawdę dobrymi językami pod tym względem. Zobacz np. haskell'a czy też scale.
Największe ale według mnie:
1. Kiepska obiektowość.
2. Skromne wsparcie dla funkcyjności (to o czym piszesz to nie jest nawet czubek góry lodowej).
3. Brak wielu bajerów takich jak wsparcie dla domain specific language.
Tak czy siak podoba mi się to narzędzie i zdecydowanie mam zamiar się go nauczyć. Mam je już to na oku jakiś czas i pewien serwer do przepisania. Choć zastanawiam się nad wyborem scali też, bo język o niebo bardziej nowoczesny oraz też ma podobne narzędzie (aktorzy). Z drugiej strony w js już pisałem, więc nauka node.js byłaby szybsza, a sam javascript przy wsparciu CoffeScriptu jest bardzo fajny.