Aż dwie osoby zagłosowały na PHP... pewnie dlatego, że znają tylko PHP.
Mojej ulubionej Scali nie ma, chociaż są wzięte nie wiadomo po co Ada i Erlang (dość specjalistyczne języki), a co większe dziwo, nie ma też Haskella, który również jest fajny.
Lubię jeszcze Pythona.
Co do rzekomych zalet Javascriptu:
Mojej ulubionej Scali nie ma, chociaż są wzięte nie wiadomo po co Ada i Erlang (dość specjalistyczne języki), a co większe dziwo, nie ma też Haskella, który również jest fajny.
Lubię jeszcze Pythona.
Co do rzekomych zalet Javascriptu:
Tunga napisał(a):1. natywne wsparcie dla utf8 - przyznasz, że mało języków to ma.Co to niby jest natywne wsparcie na utf8? Bo trzymanie stringów w ramie w utf8 to żadna sztuka, a fakt, że JS nie dopasuje stringa "Ł" do wyrażenia regularnego ^.$ nie świadczy na jego korzyść.
Cytat:2. programowanie asynchroniczne - jak się je okiełzna, nie ma porównanie do klasycznego programowania.Tylko że to jest wszędzie, lepiej lub gorzej zrobione, ale w tych lepszych przypadkach wraz z dobrym wsparciem dla równoległości. Więc też mi zaleta.
Cytat:3. performance - o wiele lepszy niż np. pythonaPython zamula, to fakt (chyba że ograniczymy się do podzbioru Pythona obsługiwanego przez Pypy lub Shedskina), ale i tak daleko JS do języków kompilowanych.
Cytat:4. funkcje - przekazywane jako argumenty do innych funkcjiTylko Java tego nie ma. Jeszcze.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe