To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Twój ulubiony język
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
perl
4.35%
1 4.35%
php
8.70%
2 8.70%
java
17.39%
4 17.39%
ansi c
8.70%
2 8.70%
c++
4.35%
1 4.35%
delphi/pascal
0%
0 0%
javascript
17.39%
4 17.39%
python
17.39%
4 17.39%
ada
0%
0 0%
erlang
0%
0 0%
prolog
0%
0 0%
action script
0%
0 0%
język bazodanowy
0%
0 0%
inny język
21.74%
5 21.74%
Razem 23 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki jest Twój ulubiony język programowania
Zagłosowałem na php, bo faktycznie tylko ten język znam... na tyle dobrze, żeby nim zarabiać zupełnie dobre pieniądze Uśmiech Natomiast i tak nie znam go na tyle dobrze, żeby robić z niego doktoraty.
Kilkanaście lat temu ulubionym był pascal, też zarabiałem nim na życie (uczyłem w szkole policealnej) i mogłem robić doktoraty, bo to było moje hobby od pierwszego spotkania z PC (XT Oczko).
Generalnie język to tylko narzędzie, ważna jest ogólna umiejętność programowania (czyli przekładania problemu na algorytm).

Poza tym nie ma obiektywnie najlepszego języka, każdy ma swoje konkretne zastosowania, dużo zależy od sprzętu, kompilatora czy interpretera. Ważne jest, czy język jest wystarczająco dobry w konkretnym zastosowaniu i czy dobrze płacą Uśmiech
Cztery lata robiłem aplikacje w MS Access i jego dialekcie Visual Basica i też dało radę. Płacili dobrze, więc co za różnica, że język naprawdę słabo pomyślany.

Ale oprócz php do moich ulubionych, choć słabiej (lub całkiem słabo) znanych języków należą:
- javascript - ciekawy, bardzo wszechstronny, podoba mi się jego elastyczność, chociaż może być problematyczna, gdyż powstaje wiele różnych standardów kodowania. Przekonał mnie do tego języka Douglas Crockford (http://yuiblog.com/crockford/) no i widać, że "ewolucyjnie" zdobywa on coraz większą część rynku. Node.js jest tylko częścią tego całego boom'u na javascript, chociaż jest to ciekawy projekt.
- python - no lubię gada Uśmiech chociaż znam dość słabo. Ale podoba mi się prostota składni i ogólna filozofia.
- clojure - ciekawy język funkcyjny (pochodna LISPa). Przestawienie się na jego składnię z wielopoziomowymi nawiasami wymaga trochę wysiłku, ale jest ciekawy.
Efemental :: nasz punkt słyszenia | Blog Magnusa | Fotogaleria

Postanowiłem żyć wiecznie - na razie wszystko idzie po mojej myśli.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Jaki jest Twój ulubiony język programowania - przez zefciu - 09.12.2012, 12:46
Jaki jest Twój ulubiony język programowania - przez zefciu - 09.12.2012, 13:03
Jaki jest Twój ulubiony język programowania - przez zefciu - 09.12.2012, 13:35
Jaki jest Twój ulubiony język programowania - przez zefciu - 09.12.2012, 14:34
Jaki jest Twój ulubiony język programowania - przez magnus - 10.12.2012, 19:38
Jaki jest Twój ulubiony język programowania - przez zefciu - 17.09.2013, 07:58
Jaki jest Twój ulubiony język programowania - przez zefciu - 17.09.2013, 11:23

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości