Cytat:Przejrzałem blog, widzę jakie autorka ma poglądy i widzę, że nie jest zwolenniczką "neoliberalizmu", a to nie było szyderstwo.
Cytat:Dlaczego? Ja autentycznie nie dostrzegam tam szyderstwa, a zrobiłem sobie tę krzywdę i jeszcze raz przeczytałem ten bełkot.
Jak przyjdę do domu to może wam przeanalizuję tekst, by wszystko było ładne i jasne. No chyba, że jakiś inny user mnie uprzedzi. Cytat:"liberalne spojrzenie na ludzi", które polega na tym iż widzę zachowanie, którego sam nie byłbym udziałem, ale umiem się powstrzymać przed naprawianiem rzeczywistości.To już jest jakaś nowinka o której nie słyszałem. Tzn. pochodne widziałem u niektórych ugrupowań lewackich (tolerancja za wszelką cenę itp.)
Cytat:Jest to po prostu walka o wpływy między państwami. Liberalizm opisuje relację państwo-obywatel, a nie państwo-państwo.Chodzi mi oczywiście o zaplecze społeczne.
Cytat:Jak na razie to Ty najgłośniej krzyczysz na tych, co używają pojęć niezgodnie z Twoją dogmatyką.Chcesz mnie sprowokować czy jak?
Cytat: De facto wygląda to na próbę zdyskredytowania obecnych liberałów poprzez sugerowanie im poglądów i zamiarów, których wcale nie żywią.De facto przez zbyt duże pojęcie słowa "liberalizm obyczajowy" zaliczą się do niego grupy o często sprzecznych poglądach, które wzajemnie się dyskredytują i sugerują poglądy.
Ciężko również mówić o próbie "zdyskredytowania" kogoś (w moim przypadku), gdy nie mówi się o warstwie aksjologicznej połączonej z oceną wypowiadającego się.
A już w ogóle w przypadku, gdy nie rozmawiam o jakiejś organizacji liberalnej próbując narzucić jej własne zdanie.
Moje poglądy mają jedynie wartość porządkującą.
Cytat:A jeśli liberalizm obyczajowy rozumiemy jako niewpierdalanie się między wódkę a zakąskęJeśli chodzi o sferę prywatną - być może. Ale jest jeszcze sfera publiczna.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)