antagonistyczny napisał(a):O ta książka znajduje się na mojej liście do zakupienia. Przeczytałeś już coś? Możesz już coś o niej powiedzieć?
Tak, pierwsze dwa rozdziały. Jak na książkę popularnonaukową serwuje masę szczegółowych informacji, dlatego czyta się ją wolniej, niż inne popularnonaukowe. W pierwszym rozdziale autor generalnie przedstawia dowody uprawdopadniające powstanie życia w kominach geotermalnych (i opisuje, jak to najprawdopdobniej wyglądało). Przy czym przez życie rozumie się tu coś, co potrafi się samoreplikować. I jak to coś z warunków beztlenowych przystosowało się do funkcjonowania w warunkach tlenowych. Nie jestem biologiem, nie podaję fachowych nazw, bo mogę się pomylić

W drugim rozdziale opisuje, jak prawdopdobnie doszło do powstania DNA i RNA. Autor przedstawia też ewolucję hipotez i teorii w tym zakresie (np. przypomina koncepcję "pierwotnej zupy", by następnie wykazać, dlaczego jest błędna, ale jednocześnie pokazuje w jaki sposób przyczyniła się do rozwoju wiedzy).
Książka, która dla niebiologa jest dość trudna, jest jednak bardzo wciągająca. Mimo wszystko wykładane jest to w sposób przystępny i logiczny.