antagonistyczny napisał(a):Napisałem, że w tak zwanym katolicyzmie ludowym jest sporo rasizmu.
Środowisko wiejskie jest wciąż dość hermetyczne i odizolowane od tego co się dzieje na przykład w większych miastach. Nie mam pojęcia co katalicyzm ma wspólnego z tym że nie widują oni a wielu z nich nigdy nie widziało murzyna na własne oczy? I nie ma tu mowy nawet o rasiźmie co raczej o pewnym zaciekawieniu względem obcych. Powiem więcej. Kiedyś oglądałem w TV wywiad z pewnym czarnoskórym który po ślubie z Polką osiedlił się w jakiejś niewielkiej wiosce gdzie wybudowali domek. Stwierdził on że w tej miejscowości ludzie okazali mu tak wiele życzliwości że nie mógł on nawet o tym marzyć będąc w wielkim mieście. Bo prawda jest taka że w dużych miastach murzyn czy Azjata to codzienność i nikt już nie widzi potrzeby traktowania ich jakoś specjalnie odmiennie. Co innego na wsi gdzie jest to swego rodzaju zjawisko i to niekoniecznie postrzegane negatywnie jak głosi stereotyp.
Co do Żydów to faktycznie sytuacja wygląda tu nieco odmiennie i jest to raczej wrogość na tle religijnym. Nie nazwałbym tego rasizmem.
![[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]](http://images2.fanpop.com/image/photos/10100000/Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg)
EH