GoodBoy napisał(a):Przytaknął nieświadomie.Nie wiem, jak zwrócenie uwagi na stosowanie prawidłowych terminów miałoby być odbierane jako przytaknięcie...
Cytat:Nie mieszaj mydła z powidłem. Odnosiłem się do pilastrowej ideologii, a nie hipotez. (...) Czym innym jednak jest prezentowanie hipotezy, a czym innym zmanipulowanej ideologicznie hipotezy.Wskaż manipulacje ideologiczne w hipotezie omawianej przez Pilastra, oraz jak wpływają one na jej potencjalną prawdziwość. A tak w ogóle, to ta hipoteza nie została wymyślona przez niego, o czym zresztą już tutaj pisano.
Cytat: Pilaster nie jest naukowcem, nie jest w stanie zaprezentować jakiejkowiek hipotezy na poziomie naukowym. I potwierdził to w swoim "eseju", skompromitowanym wiele razy, przez wielu na wielu forach.Ale czy przez Poważnych Naukowców? :>
Cytat:"Nie ma zgody między naukowcami co do dokładnych przyczyn tego, że u danej osoby rozwija się orientacja heteroseksualna, biseksualna czy homoseksualna. Pomimo znacznej ilości badań na temat ewentualnego wpływu na orientację seksualną czynników genetycznych, hormonalnych, rozwojowych, społecznych czy kulturowych, to jednak nie ma wyników, które zezwalałyby naukowcom stwierdzić, iż orientacja seksualna determinowana jest przez jakiś szczególny czynnik lub czynniki. Wiele osób uważa, że istotną rolę odgrywa zarówno natura jak i środowisko czy wychowanie (nature versus nurture). Większość osób jest przekonanych, że ma niewielki wpływ na swoją orientację lub nie ma go wcale[85]."Po pierwsze - w tym cytacie mowa jest o rozwoju osobniczym, a w tym wątku przytaczane były hipotezy dotyczące ewolucji homoseksualizmu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Homoseksualizm
Po drugie, jasnym jest, że przyczyny osobniczego rozwoju heteroseksualizmu są konsekwencją ewolucji płci. Jak inaczej wyjaśnisz "tajemniczą" korelację heteroseksualizmu ze zróżnicowaniem na płcie?
Cytat:Cyferki nie kłamią w matematyce. Jak się matematykę przenosi do biologii, genetyki, psychologii, seksuologii, a do tego doprawia ideologicznym sosem i wyciąga jakie tylko się chce interpretacje to wychodzą pilastrowe pseudonaukowe dyrdymały.Czym innym jest model, jak nie matematyką? Oczywiście model może być nieprawidłowy, ale to można wykazać, lub nie. Zresztą, po co ja dyskutuję - nie masz zielonego pojęcia o zastosowaniu modelowania zjawisk w nauce.
Cytat:Ja nie wyjaśnię, bo ja nie jestem naukowcem. Zdanie nt. kształtowania się orientacji jakiejkolwiek u człowieka przytoczyłem wraz ze stosownym cytatem. Zauważ, że tam nie ma jakiejkolwiek ideologii, w przeciwieństwie do wypocin pilastra.Wskaż ideologię w wypocinach pilastra, oraz uzasadnij, co ona zmienia, jeśli chodzi o omawianą przez niego hipotezę (która nie jest bynajmniej jego autorstwa).
Cytat:Bazuję na tym co poznane i na faktach. Nie bawię się w bajkopisarstwo tudzież pseudonaukę i Tobie też polecam. Ani Wy ani Ja nie jesteście tu od wyjaśniania, tylko prezentowania swoich amatorskich poglądów + ja przynajmniej przytaczam wiedzę naukową, nie swoją, tylko specjalistów w swoich dziedzinach stanowiskami uznanych w świecie Instytucji Naukowych.A skąd pochodzą dyskutowane tutaj hipotezy?