nonkonformista napisał(a):Bo wcale nie chodzi.a dlaczego nie chcą brać ślubu , boją się?? rozumiem to bo wiem jak trudno otrzymac w Polsce rozwód juz teraz chyba unieważnienie malżeństwa w kościele katolickim będzie łatwiejsze. Ale myślę, że jeśli się nie chce przysiegać przed panią w urzędzie..można sobie naprawdę wszystkie sprawy uregulować w urzedach. Może chcecie zaoszczędzić? Ale jak będziecie cofać te pełnomocnictwa i różne takie i tak notariuszowi trzeba będzie zapłacić. Wiele małżeństw ma już dzisiaj rozdzielność majątkową. Myślę, że ludzie biorą ślub bo wierzą w magie ..magię stuły zaklęcia przysięegi. i w to wierzą także zakochani w sobie jednopłciowcy ..a życie pokazuje ile jesteśmy warci w związku ..a ten pan z mównicy sejmowej wierzy chyba tylko w obrączkę.
Związki partnerskie mają dotyczyć też heteroseksualistów, którzy nie chcą brać ślubu cywilnego, a tym bardziej kościelnego.
To będzie ułatwienie dla wszystkich. Nie wiem, skąd taki opór przeciwko nim.
:lol2: Poza tym wszyscy potrzebujemy rytualów . związek partenerski tez gdzieś zostaje zrytualizowany!! dlaczego nie ma być po prostu zrytualizowany w usc?? Można ładniej urządzac te sale..a wszelkie uprwaniania sobie spisać przedtem u notariusza.