The Phillrond napisał(a):Co Cię w tym boli, skoro jesteś niewierzący? Czy kościół urządza uliczne łapanki i robi sobie strony pokroju redwatch? Nie i nie. Kościół ma prawo robić co uważa o ile nie łamie prawa- także tego etycznego. Wtrącasz się tak samo w jego sprawy jak on w Twoje.I wtrącać się będę, dopóki krk będzie się wtrącać w moje. Nie wtrącam się do buddyzmu, ponieważ buddyści nie atakują ludzi żyjących wg. innych światopoglądów. Kościół atakuje LGBT i dlatego LGBT atakują kościół. Jest akcja i jest reakcja, a Ty piszesz "co Cię to obchodzi bo jesteś niewierzący"
Wybieranie papieża pod dyktando filozofii ludzi którzy nie wierzą jest właśnie wtrącaniem się w sprawy kościoła jako organizacji
Lepiej by było jakby krk zrozumiał na czym polega wzajemny minimalny szacunek własnej odrębności światopoglądowej. W demokracji jest miejsce dla wszystkich i można całkiem pokojowo koegzystować, tylko kościół musi się naczyć poszanowania innych światopoglądów i nie atakowania ich, bo to wznieca konflikty. Buddyzm powinien być wzorem dla krk, przykładem dobrej koegzystencji. W przeciwnym wypadku krk będzie nadal szedł na udry z nielubianymi grupami społecznymi kierując się równią pochyłą dalej pogrążając w kryzysie. Mi to rybka, którą opcję sobie wybiorą, bo ostatecznie to nie ja będę stratny, a jeśli wybiorą opcję dalszego kryzysu to bardzo chętnie im w tym jeszcze pomogę