Cytat:A stało się tak dlatego ze postępowy eksperyment po prostu się nie udał, a nie dlatego ze ktoś chciał go torturować w nieskończoność.E tam się nie udał. Politycznie się nie udał, bo obywatelom przykro się zrobiło, że chłopak chciał popełnić samobójstwo. Ministrowi, lekarzom i całej reszcie chodziło jedynie o efekt, a w tym przypadku najwyraźniej tortury były bardziej pomocne (vide lekarz, który niezbyt się przejął tym, że niszczy gościowi miłość do muzyki). Nic w filmie nie było na temat tego, że gdyby zrobić inną metodę, która działała by tak i tak to było by inaczej... W filmie jest pokazana jedna, która została zniszczona przez politykę i tyle.
Cytat:Ponadczasowy. Nie potrafię go ocenić, ani obejrzeć ponownie, ale kiedy oglądając go zobaczyłem jak próbują go zmienić to nie spodobało mi się to. Nie wiem co myśleć o tym filmie, ale muzyka mi się podoba.Podoba mi się ta wypowiedź.

Cytat:To było naprawdę niesamowite, jakby nagle całkowite odwrócenie ról, prymitywny zbir i wybitny profesor i nagle profesor staje się prymitywnym zbirem, a zbir jego ofiarą próbującą ocalić swoją miłość do muzyki.I te gwałty profesora dokonywane na muzyce... Ach, mocne sceny!
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)