Stary Werter napisał(a):Proste. Pomijając, że 1975 - 35 == 1940 (jakie niby rzetelne badania nad homoseksualizmem były prowadzone podczas Drugiej Światowej, grubo przed raportem Kinseya?), artykuł opisuje bieżący stan wiedzy nt. homoseksualizmu, a nie ten sprzed 35 lat. Artykuł jest napisany w sposób spójny. Artykuł pochodzi z 2008 roku.Artykuł bazuje na "several decades of research and clinical experience". Stary Werter myli Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne z Amerykańskim Towarzystwem Psychiatrycznym z WHO i ubiera to w jeden sos, wybierając z każdego co mu się podoba, a następnie w formie zarzutu podając 3 różne organizacje jako jedną całość.
"W 1973 roku Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne uwzględniając nowe, lepiej zaprojektowane badania, usunęło homoseksualność z listy zaburzeń psychicznych i emocjonalnych. Dwa lata później, Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne podjęło uchwałę popierającą to usunięcie."
"17 maja 1990 roku WHO wykreśliła homoseksualizm z Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Homoseksualizm
Sajid napisał(a):Nie, to jest zupełnie nie do rzeczy. Cytat pochodzi stąd (dlaczego sam nie podajesz źródła?)No i? To oczywiste, że organizacja na podstawie badań zaczęła nawoływać do usunięcia piętna choroby. Nigdzie nie pisałem, że wszystkie badania dotyczyły wyłącznie okresu przed wykreśleniem. APA się powołuje na kilka dekad badań. Link podał SW. Jest on dostępny na wikipedii. Z tegoż linku wkleiłem cytat.
http://www.apa.org/helpcenter/sexual-orientation.aspx
A tam na wstępie jest:
"Since 1975, the American Psychological Association has called on psychologists to take the lead in removing the stigma of mental illness that has long been associated with lesbian, gay, and bisexual orientations..."
Czyli nadal nie napisałeś o rzekomych 35 latach badań poprzedzających decyzję o skreśleniu homoseksualizmu z listy. Żadnych takich badań nie przytoczyłeś.
Według mnie mamy tu już do czynienia z kazusem użytkownika Pittbpl.