GoodBoy napisał(a):No i? To oczywiste, że organizacja, która na podstawie badań zaczęła nawoływać do usunięcia piętna choroby. Link podał SW. Jest on dostępny na wikipedii. Z tegoż linku wkleiłem cytat.Oczywistym jest to, że takie nawoływania ze strony organizacji są logiczną konsekwencją jej decyzji (popierającej decyzję inne organizacji). Natomiast już co innego jest nieoczywiste. Zaczęła to czynić od 1975 roku a ty piszesz o badaniach prowadzonych na przestrzeni 35 lat od 1975 roku.
To tak jakbym w tej chwili ogłosił, że czarne dziury są bramą do innych wszechświatów, nakazał umieścić taką informację w podręcznikach szkolnych i dopiero później zaczął dokonywać badań mających jakoś to uzasadnić.
Naturalnym jest zatem iż na takie badania (i poprzedzającą je decyzję) patrzeć się będzie podejrzanym wzrokiem. O wiele chętniej poczytałbym o badaniach, które doprowadziły najpierw do pierwszej decyzji towarzystwa psychiatrycznego w 1973 roku a potem o podstawie (naukowej) decyzji towarzystwa psychologicznego.
I oczywiście nie mam na myśli tego, że interesuje mnie lakoniczna informacja o tym, że jakieś badania były i coś tam wykazały. Chciałbym wiedzieć co i w jaki sposób badano, itd.
Jako świecki humanista powinieneś chyba docenić mój sceptycyzm co nie?
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN