FlauFly napisał(a):Ja na ten moment nic nie twierdzę tylko pytam. Co takiego mają heteroseksualni czego nie mają homoseksualni?Pewnie wszystkiego nie wymienię, niech wtedy inni dopiszą, ale tak pobierznie:
- małżeństwa, chociażby pod nazwą związki partnerskie, a co za tym idzie traktowanie przez państwo/urzędy dwoje ludzi jak partnerów, a nie obcych sobie ludzi + idące za tym konsekwencje
- wspólne rozliczenia podatkowe
- dziedziczenie ustawowe
- renta po zmarłym partnerze
- adopcje dzieci
- szereg ułatwień i zagwarantowanych praw na wypadek różnych okazji np. odwiedzanie partnera w szpitalu, odbieranie poczty, decydowanie o formie pochówku, sytuacje sądowe (brak wymogu zeznawania przeciwko własnemu partnerowi), itp.
Neuromanta napisał(a):GB ale to jest tak że strach w ksenofobii jest irracjonalny i tego nie ma co tłumaczyć logiką. Ludzie się boją i to naturalne. Co im zrobili rudzi, pryszczaci, homoseksualni Żydzi?A tacy jak się zdarzyli to też byli represjonowani. Ten strach jest zadrukowany, wpisany, wgrany w ludzką naturę i go nie usuniesz, choćbyś chciał. Edukacja tu nie pomoże. Bo to irracjonalne. Pisałem już o tym w odpowiedziach do Su27.Tylko, że ja ci cały czas tłumaczę, że homofobia wcale nie jest zadrukowana w ksenofobii, tym bardziej tej naturalnej, na co Ci nawet podałem przykład, tylko w ideologii, a to już jest coś, z czym człowiek się nie rodzi, tylko nabywa dorastając w specyficznym środowisku. Nie ma potrzeby kultywować ideologii nienawiści w edukacji publicznych szkół świeckich. Z nią trzeba walczyć.