Sajid napisał(a):Tak, dobrzeby było gdyby ktoś wytłumaczył ci to i owo, ale myślę, że jesteś przypadkiem beznadziejnym.Dobrze by
A ty nie?
Jak można wierzyć, że Żyd z pierwszego wieku chodził po wodzie?
Jak można wierzyć, że został zrodzony z dziewicy?
Jak można wierzyć, że relikwie jakiegoś świętego mają moc uzdrawiającą?
Jak można się modlić do relikwii?
Jak widać można. Jak napisałem: uwierzyć można w każdą brednię, więc daj sobie siana, bo ja w podobne idiotyzmy nie wierzę.
Wiara w nie niczym nie różni się od wiary społeczeństw prymitywnych w to, że jak szaman będzie kręcił się dookoła kotła z jakimiś miksturami, to bogowie zostaną przebłagani i spadnie deszcz.
Wiara w podobne brednie po prostu nie przystoi człowiekowi XXI wieku, a ty piszesz, żeby ktoś wytłumaczył mi to i owo. To znaczy konkretnie co?
Że da się jednak chodzić po wodzie? /No da się, ale jedynie po palach/.
Że dziewica może urodzić dziecko? /To niemożliwe, bo do poczęcia potrzebny jest również chromosom Y lub X od mężczyzny i w zależności od tego mamy albo kobietę, albo mężczyznę./ 'I poczęła z Ducha św.' determinuje nam to, że Duch św jest mężczyzną, skoro ma hormony płciowe./
Dlaczego nie wierzysz w Zeusa, ale w Jahwe już tak?
Przecież to dwa wytwory ludzkiej wyobraźni. Tylko zasięg działania i założenia religijne oraz charakter religii jest trochę inny.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".