Hastur napisał(a):EDIT: a od pajaców to sobie możesz "męża" wyzywać.Nie mam powodu, natomiast ty spełniasz kryteria.
Neuromanta napisał(a):A ja się znowu pytam: skąd się wzięły ideologie nienawiści, kłamstwa, mity, zabobony, fałszywe przekonania jeżeli wszyscy byli carta blanca?Pisałem. To, że ktoś rodzi się czystą kartką nie oznacza, że nie nabierze fałszywych przekonań, które potem będzie przekazywać dalej i w ten sposób tworzyć ideologię nienawiści. Szczegółowa analiza tych zachowań to już zadanie dla antropologów i psychologów.
Neuromanta napisał(a):Za zachowania które wyróżniłem odpowiada po prostu strach. A nie ksenofobia. Mylisz definicjeNie, to Ty nie wiesz czym jest ksenofobia, a ze strachem ma wiele wspólnego. Do tego chcesz rozdzielić ideologię od ksenofobii, twierdząc, że antysemityzm i homofobia to skutek jedynie naturalnych zakorzenionych w człowieku zachowań. Tak przynajmniej sugerujesz.
"Ksenofobia (stgr. ξένος ksenós - obcy, stgr. φόβος phóbos - strach, czyli strach przed obcymi) - niechęć, wrogość, lęk wobec obcych, przesadne wyrażanie niechęci wobec cudzoziemców."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksenofobia
Neuromanta napisał(a):Kanibalizm – praktyka zjadania osobników własnego gatunku, dość rozpowszechniona w naturze.Ani na "szeroko" ani na "miliony" dowodów jak nie było tak nie ma. A twierdziłeś, że kanibali było/jest więcej niż homo i bi razem wziętych... Czyli z sufitu sobie wymyśliłeś
Robili sobie żywą spiżarnie. Nawet jak głód ustąpił to dalej polowali. Byli pragmatyczni, po prostu i bez cienia ideologii
Sam Kanibalizm był w przeszłości szeroko rozpowszechnioną praktyką i w zasadzie aż do schyłku XIX wieku na wyspach Południowego Pacyfiku odnajdowano plemiona zjadające ludzkie mięso oraz targowiska gdzie je sprzedawano. Wyspy Fidżi określano niegdyś nazwą „Wysp Kanibali”. Archeolodzy twierdzą, że Neandertalczycy również praktykowali kanibalizm, a co więcej my, ludzie zjadaliśmy ich.
W szesnastym wieku Papież Innocenty IV zakomunikował, iż kanibalizm jest grzechem i Chrześcijanie mają moralny obowiązek fizycznego karania osób dopuszczających się takich praktyk.
Jak widzisz jeszcze w szesnastym wieku w Europie byli wielbiciele ludziny
A współcześnie są dowody na to, że żołnierze z Republiki Konga oraz z Liberii spożywają części ciała swoich ofiar.
Cytat by Ja
Może uściślę. Było ich miliony. i to jeszcze na początku dwudziestego wieku.[ Wraz z rozwojem technicznym i cywilizowaniem dzikich, ta liczba mocno spadła. Ale nadal jest dość wysoka. A liczba potencjalnych kanibali jest znacząco wyższa niż nawet liczba potencjalnych [/b]homo i bi razem wziętych