su27 napisał(a):Zapewne wynalazł je człowiek bo do czegoś mu były potrzebne. Czasem aby np, zmobilizowac naród do lepszej walki z jakimś wrogiem trzeba u "swoich" wytworzyć nienawiść do "tych drugich".
Tylko sam sobie przeczysz, bo skoro był tabula rasa to nie miał prawa mieć wrogów. No bo i skąd skoro był "czysty" to w takim razie nie umiał i nie wiedział niczego. Brak popędów jakichkolwiek i jakiegokolwiek preinstalowanego OSa. Doprowadził by do natychmiastowej śmierci delikwenta. Mi nie chodzi tylko oto skąd się wzięły, ale przede wszystkim dlaczego? I mówię że jednym z takich programów w OSie był strach przed obcymi czyli ksenofobia, taki prosty mechanizm (pisałem o tym do GB wcześniej)
su27 napisał(a):Przypominam, że nie odkryto genów nienawiści, kłamstwa, religii, ksenofobii i homofobii. Zrzucanie tych przymiotów na "ludzką naturę", z którą się człowiek rodzi to tylko spekulacje.
Odkryto za to geny warunkujące cechy, które "ułatwiają" bycie nienawistnym, zakłamanym, religijnym ksenofobem
To geny warunkujące cechy charakteru, budowę mózgu, tudzież wygląd. GoodBoy napisał(a):Nie powiedzieli, więc raczej się to nie stanie,
A ile to czytałeś prac antropologicznych i biologicznych że masz taką pewność?A może to myślenie życzeniowe?
GoodBoy napisał(a):a Ty sobie jedynie bajki wymyślasz, tak jak z wyssanymi z palca "milionami kanibalii, których jest/było więcej niż wszystkich homo i bi razem wziętych"
Potencjalnych kanibali. Potencjalnych czyli takich którzy jeszcze nie są ale mogą się stać Tzn. że na chwilę obecną mamy 7 miliardów potencjalnych kanibali, a homo i bi maks 700 milionów. Ukontentowany jesteś. Już prościej nie potrafię chyba tego wyłożyć

GoodBoy napisał(a):I? To dalej przeczy twojemu wcześniejszemu twierdzeniu, że to ja niby się pomyliłem, mieszając ksenofobię ze strachem. Więc skoro nie wiedziałeś czym jest ksenofobia, postanowiłem zapoznać Cię z jej definicją, w której strach jak najbardziej się mieści.
Doprawdy? To ja Cię zapoznam z definicją strachu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Strach
I o losie! Nie jest napisane tam że strach to synonim ksenofobii. Czyżby Twój postulat o tożsamości strachu i ksenofobii można by o kant dupy rozbić.

GoodBoy napisał(a):I ja też ci tłumaczyłem. I tak w koło macieju...
Wytłumaczyłem raz jeszcze. Tylko tym razem czytaj powoli i ze zrozumieniem
Sebastian Flak