Stary Werter napisał(a):No, płeć anatomiczną można sobie wybrać. Chirurgia poczyniła ogromne postępy. Natomiast płci odczuwanej przez mózg (znaczy się, tożsamości płciowej) już wybrać sobie się nie da.
No właśnie, dziękuję za sprecyzowanie.
Neuromanta napisał(a):Tylko sam sobie przeczysz, bo skoro był tabula rasa to nie miał prawa mieć wrogów. No bo i skąd skoro był "czysty" to w takim razie nie umiał i nie wiedział niczego. Brak popędów jakichkolwiek i jakiegokolwiek preinstalowanego OSa. Doprowadził by do natychmiastowej śmierci delikwenta. Mi nie chodzi tylko oto skąd się wzięły, ale przede wszystkim dlaczego? I mówię że jednym z takich programów w OSie był strach przed obcymi czyli ksenofobia, taki prosty mechanizm (pisałem o tym do GB wcześniej)
Wystarczy po jednym charyzmatycznym psychopacie w każdej grupie "baranków", trochę ignorancji plus strach przed bożym gniewem aby w 2-3 pokolenia wytworzyć nienawiść pomiędzy dwoma grupami.
"Aby zło zatriumfowało wystarczy żeby dobrzy ludzie nie robili nic"
Cytat:Odkryto za to geny warunkujące cechy, które "ułatwiają" bycie nienawistnym, zakłamanym, religijnym ksenofobemTo geny warunkujące cechy charakteru, budowę mózgu, tudzież wygląd.
Ułatwiają ale nie determinują. Aby być nienawistnym, zakłamanym, religijnym ksenofobem potrzebujesz jeszcze odpowiedniego otoczenia. Cechy te mogą równie dobrze ułatwić ci karierę kierowcy rajdowego, menedżera czy awangardowego muzyka.
Cytat:Wytłumaczyłem raz jeszcze. Tylko tym razem czytaj powoli i ze zrozumieniemA to chyba pomyłka - chyba w ferworze walki przypisałeś mi słowa kogoś innego

To geny warunkujące cechy charakteru, budowę mózgu, tudzież wygląd.