pilaster napisał(a):Dla su27 religia jest źródłem wszelkiego zła.
Może cytacik? Bo na razie zwyczajnie skłamałeś.
pilaster napisał(a):Oczywiście nie istnieje coś takiego jak "tradycja katolickiego antysemityzmu". Ale co szkodzi su27 zełgać?
Tu jest ciekawy artykuł katolika Szostkiewicza - polecam:
http://www.polityka.pl/historia/254099,1...ityzm.read
Cytat:Jakie to otoczenie ma su27 na myśli?
Takie otoczenie, w którym nielubienie Żydów jest, ok. Kawałek dalej sam zacytowałeś ten fragment mojej wypowiedzi - mnie zarzucasz problemy z czytaniem?
Cytat:Przecież to właśnie su27 nienawidzi ludzi, którzy nie wierzą w jego boga :roll:
Jeśli kogoś nienawidzę, to pojedyncze osoby i za coś konkretnego. Nie lubię i nie akceptuję niektórych instytucji i idei. Czysta irracjonalna nienawiść bez powodu to już domena religii. Poza tym jestem ateistą.
Cytat:I znów kolejne gołosłowne zapewnienia że nienawiść do żydów to efekt chrześcijaństwa. Ciekawe, czy nienawiść do żydów jaką żywią dzisiaj Arabowie to też efekt chrześcijaństwa. :roll:
Próbujesz sprowadzić rozmowę do absurdu? Nienawiść u różnych grup może wyrastać z różnych przesłanek.
Cytat:Takiego genu nie można wskazać, bo mają go wszyscy ludzie i w ogóle wszystkie organizmy społeczne, jako adaptację właśnie do społecznego sposobu życia, w którym kwestią podstawowej wagi jest odróżnienie członków "swojego" stada od stada obcego. 8)
Nie można wskazać genu bo mają go wszyscy? To już chyba 5 poziom magii...
Cytat:Akurat celibat jest w naturze powszechnie występujący, np u gatunków utrzymujących haremy, jak słonie morskie, (bo dla większości samców samic wtedy brakuje), ale także u gatunków społecznych, jak mrówki, pszczoły, termity i golce, gdzie osobniki żyjące w celibacie są nawet w ogóle pozbawione instynktu rozrodczego. :wall:
A księża żyją w celibacie bo brakuje im samic czy dlatego, ze są pozbawieni instynktu rozrodczego? Potrafisz odróżnić świadomy celibat od braku samic?
Cytat:Wielokrotnie już było podkreślane, że każdy może odwiedzić chorego w szpitalu
A tu zwracam honor. Dokształciłem się w tej materii i rzeczywiście polskie prawo nie daje żadnych przywilejów małżonkom w zakresie odwiedzin, wglądu w dokumentację medyczną czy podejmowania decyzji.
Cytat:Ale ponieważ ta wiedza jest sprzeczna z dogmatami religijnymi su27, zatem nie dociera :roll:
Standardowa śpiewka, że ateizm to tez religia? Nie spodziewam się, że katolik zrozumie różnicę.
Cytat:A co jest pierwotnym, podstawowym celem zawarcia małżeństwa? Wspólne wypełnianie PIT? :wall:
A nie? Do przedłużania gatunku nie jest ono potrzebne. Małżeństwo to jest z jednej strony tradycja religijna a z drugiej związanie się dwojga osób w świetle obowiązujących praw aby w ten sposób zyskać pewne przywileje i uprawnienia. Małżeństwo w sensie tradycyjnym macie zachowanie jako ślub kościelny i nikt wam nie chce zmieniać definicji - możecie sobie wywiesić na kościołach "homo won".
Małżeństwo w sensie formalnym i prawnym to już coś innego - jego celem nie jest przedłużanie gatunku tylko prawne uregulowanie związku i nie widzę powodu by tutaj nie dało się zmienić "kobiety i mężczyzny" na "dwoje osób"
Chyba, że pilaster i inni światli teiści nie uważają gejów za istoty ludzkie?
Cytat:Kolejny dogmat religijny su27? Jakie religie i jakiego "postępu"?
:wall: Kiedy wy, teiści zrozumiecie, ze nie wszyscy, tak jak wy wierzą w religijne dogmaty? Przecież to naprawdę nie jest takie trudne? Wyjdź w końcu z tego mentalnego XV wieku...
Cytat:Sam wyznawca humanizmu niniejszym otwarcie przyznaje, ze humanizm jest strategią ewolucyjnie niestabilną. !!!!! :roll:
Czyli pozostawiony sam sobie, nie jest w stanie utrzymać się w społeczeństwie. Jak zatem można otrzymać naprawdę humanistyczne społeczeństwo? Ano nie inaczej jak siłą i terrorem. :roll:
A tu już sobie sam wymyślasz jakieś teorie po czym sam się nimi podniecasz. Nic na to nie poradzę. Poza tym nie jestem ani wyznawcą ani humanizmu.
P.S. Zaglądałeś dziś do lodówki?