GoodBoy napisał(a):Moja, ŚS i kogokolwiek innego "prawdy absolutne" są nic nie warte, o ile nie są popierane argumentami merytorycznymi.
Chłopie, jak Twoim argumentem jest, że pojawiło się słowo "rozkosz", i to ma wskazywać, że byli homoseksualistami, to pozostaje mi odesłać Cię do książek i załamać ręce nad poziomem nauki języka ojczystego w Twoim roczniku.
El Commediante napisał(a):Na pojmowaną po ONR-owsku może nie.
Pojmowaną po normalnemu też nie. No, na litość dowolnych bogów, gdzie od użycia słowa rozkosz czy pocieszania zmaltretowanego i umierającego przyjaciela do więzi homoseksualnej?:8O: Dobrze, że jeszcze nie wymyśliła, że był masochistą.:roll:
rozkosz 1. Ťnajwyższy stopień uczucia przyjemności, upojenia, radościť
2. Ťto, co sprawia najwyższą przyjemność, zwłaszcza zmysłowąť
Słownik jakoś nie sprowadza znaczenia tego słowa do przyjemności seksualnej. Nie słyszałeś nigdy frazy "rozkosze podniebienia"? Zapewniam, że nie chodzi tu o seks oralny.
I żeby nie było- jest mi obojętne czy byli homoseksualistami. Po prostu nie zgadzam się na dopisywanie czegoś do tekstu, bo pasuje w ideologiczny kram. Bohaterów należy szanować i naśladować, a nie dorabiać im ideologiczne gęby (o czym już słusznie napisała Iselin).
El Commediante napisał(a):Pani doktór slawinistka niczego takiego nie sugerowała. Porównała relację tamtych dwojga do Achillesa i Patroklosa - Homer nie opisał ich związku jak neofita w brunatnym mundurku.
Pani "doktor" a nie "doktór" - to jest tytuł naukowy.
Achilles i Patroklos wychowali się w społeczeństwie w którym kontakty homoseksualne mężczyzn były czymś zwykłym, codziennym. Moim zdaniem sugerowała więc, że byli homoseksualistami, na podstawie swojego widzimisię, bo tekst nie daje do tego podstaw.
El Commediante napisał(a):Tak jak pisałem - ten cytat z pamiętnika Zośki jest marzeniem o wspólnym życiu, o czułości, o ciepłej relacji z drugim człowiekiem, a nie o ruchaniu.
Nie wiedziałem, że trzeba być homoseksualistą, żeby z osobą tej samej płci nawiązać taką relację. Gdybym w to uwierzył byłbym bardzo zaniepokojony swoją osobą, bo kocham swoje dziecko i chciałbym, żeby moje relacje z nim, gdy dorośnie były ciepłe.
El Commediante napisał(a):I to właśnie najbardziej wkurwia psychokonserwy!
Pisałem, że nie akceptuję "psychokonserw". Dostosuj się do zakazu obrażania.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd