El Commediante napisał(a):A ja wcale nie twierdzę, że "po normalnemu" (cokolwiek to znaczy).
Po normalnemu znaczy nie siląc się na znalezienie w tekście drugiego dna, jak to zrobiła autorka artykułu.
Jest tylko jeden mały szczegół - nie może. A przynajmniej nie w polskiej szkole.
El Commediante napisał(a):Tylko że czy pewna swoboda interpretacji, możliwość dokańczania niedopowiedzeń, odbiera bohaterom ich zasługi? Nie sądzę. Mnie nie o ideologię chodzi, a właśnie o jej brak - hipotezy w miejscu dogmatów.
Nie. Ale wykorzystywanie bohaterów dla wojenek ideologicznych - już tak.
El Commediante napisał(a):Jeśli w jakiś sposób wartościuje się orientacje seksualne, coś takiego może brzmieć jak potwarz.
Nie zauważyłem, żebym wartościowej orientacje seksualne. Stwierdziłem jedynie, że coś było powszechne. Jeśli powiem, że białe domy są w Polsce powszechne też nie będę ujawniał swojej oceny białych domów.
El Commediante napisał(a):Owszem, tekst przeze mnie zacytowany jest niewystarczający do stwierdzenia na 100%, wbrew opinii kolegów Zośki i Rudego, że byli gejami.
Moim zdaniem nie daje uzasadnionych podstaw do wyrokowania na temat ich preferencji seksualnych.
El Commediante napisał(a):No przecież nikt poważny nie będzie się doszukiwał jakichś perwersji w zwyczajnej relacji ojciec-syn.
Nie?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd