El Commediante napisał(a):Tak się nie robi, aczkolwiek trudno z lektury trylogii husyckiej wynieść uwielbienie dla Matki Kościoła.
Jeszcze trudniej wywnioskować antyklerykalizm. No ale zapomniałem, że jak wykluczymy antyklerykalizm to zostaje nam tylko uwielbienie dla KRK.
Cytat:W Sadze o Ludziach Lodu i Ognia da się wyczuć taki "entuzjazm", a bije rekordy popularności. Trudne w czytaniu papki jej nie zdobywają, ale co ja tam wiem. Ciekawe, bo nie pomyślałem, że sam pozytywny stosunek autora do jakiegoś zjawiska czyni z jego książki papkę. Zgodnie z tą zasadą papką nie są tylko encyklopedie i słowniki :USugerujesz, że wystarczy wstawić entuzjazm do homoseksualizmu do książki i już mamy gwarancję, że papki nie będzie? To co pasowało do koncepcji autorowi Sagi niekoniecznie musiało pasować do koncepcji Sapkowskiemu. Z połączenia czynnika X z homoseksualizmem może wyjść coś strawnego z połączenia czynnika Y z homoseksualizmem może wyjść papka. Przykładowo próba traw czyniąca z wiedźminów homosiów mi osobiście śmierdziała by komercyjną papką i zagraniem pod publiczkę.
Z resztą poczytaj sobie cykl o Witelonie - saga sama w sobie jest świetna ale etapowanie homoseksualizmem bohatera jak na początku nie przeszkadza to potem zaczyna zwyczajnie nużyć.
Co ciekawe jeżeli przyjrzycie się genezie homoseksualizmu Witelona to pewnie wyjdzie wam, że Jabłoński to 100% homofob
Cytat:Całe szczęście nie fascynuje się tym tematem jak wielu naszych kolegów z forum i generalnie pisze dobrze.Bo to właśnie reszta niefascynujących się tym tematem kolegów z forum zauważyła, że Sapkowski niewystarczająco nobilituje homosiów w swoich książkach
Cytat:Głaskałeś go po rękach i głowie? Wtulałeś się w jego tors? Dajże spokój, co ma piernik do wiatraka?A czy ja się odnosiłem do głaskania czy do słów o wspólnym wyjeździe na wieś ?
Natomiast gdybym był w takiej sytuacji jak on i np leżał na ulicy po ciężkim wypadku totalnie zmasakrowany i miał przeczucie, że za chwilę umrę to nie wykluczam, że tuliłbym się do pierwszej lepszej bliskiej mi osoby - nawet jeżeli nie była by kobietą.