Witold napisał(a):Jeżeli nazywasz coś relacjami cokolwiek-seksualnymi, to implikujesz że jakiś seksualny kontekst tam występuje. Choćby ograniczał się tylko do pociągu. Jak i wszystkie podane przeze mnie definicje zawierają ten element - romantyczny i seksualny. "I", nie "lub", tylko "i".W KNS nie ma wzorca opierającego się na pełnej definicji. Autor wybrał sobie opis nieerotyczny, skupiający się stricte na uczuciach. To, że ludzie nie zawsze zachowują się zgodnie ze wszystkimi kryteriami orientacji seksualnej, to że w danym momencie skupią się wyłącznie na uczuciach to nie znaczy, że nie mają orientacji seksualnej.
Witold napisał(a):To ty sprowadzasz relacje między ludźmi do seksu, kiedy widząc bliskie relacje dwóch facetów, kwalifikujesz to z miejsca jako relację homoseksualną, czyli, w jakikolwiek sposób, seksualną.Oczywiście, że tak, ale nie każde relacje, wszystko zależy od danego przypadku. Zależy od wielu czynników. Oddzielam męską przyjaźń od głębszego zaangażowania uczuciowego, pożądania/erotyzmu.
Sajid napisał(a):Ja przeciez dobrze wiem, że nie ma tam takich opisów czy cytatów wskazujących na taką relację. Nie wiem zatem skąd wynajdujecie tam rzekomą relację homoseksualną.Na podstawie opisu wypowiedzi i zachowań między dwójką bohaterów - przedstawicieli tej samej płci.
Sajid napisał(a):Używasz takiego pojęcia jak relacja partnerska. Co to jest i kiedy występuje? Czy ja nie będąc homoseksualistą mogę mieć z drugim mężczyzną relację partnerską? Czy taka relacja sprzężona jest z relacją homoseksualną?Jeżeli sobie wymyślisz taką relację nie obejmującą tego co ludzie identyfikują jako związki dwojga zakochanych w sobie osób, to jasne, że możesz. Relacja partnerska w ujęciu, którego używam, to relacja między dwoma osobami, pałającymi do siebie miłością, wzajemną troską, przyjaźnią, oddaniem i wspólną drogą życia. W większości przypadków połączone również z seksualnością. W KNS nie seks, którego nie ma, wskazuje na relację homoseksualną, tylko uczucia i sposób ich wyrażania, a przy tym opis gestów i zachowań. Zresztą w artykule zalinkowanym przez El Comendiante poczytać sobie możesz komentarze heteryków, którzy również widzą tam relację homo.