Ankieta miała być prowokacją. Oczywiście, wszystko co antycypowałem sprawdziło się na temat GoodBoya, który bezzasadnie uznał abstrakcyjne pytanie (jak to precyzyjnie ujął Sajid) za pytanie "tendencyjne", "homofobiczne", "wybiórcze", "wprowadzające w błąd".
Kara śmierci za akty homoseksualne obowiązywała w Europie przez długi czas (pomińmy kwestie jej egzekucji) i nadal obowiązuje na świecie. A sama dyskusja nad karą śmierci w Polsce jest toczona:
Dla wielu katolików i protestantów z radykalnych denominacji (np. kalwinizm) stosunki homoseksualne są ciężkim przestępstwem przeciwko świętości wyrażonym w Kpl 20:13:
Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.
Ja jednak nie zabrałem głosu w ankiecie.
Kara śmierci za akty homoseksualne obowiązywała w Europie przez długi czas (pomińmy kwestie jej egzekucji) i nadal obowiązuje na świecie. A sama dyskusja nad karą śmierci w Polsce jest toczona:
nasygnale.pl napisał(a):Większość Polaków (61%) opowiada się bowiem za możliwością stosowania kary śmierci za najcięższe przestępstwa, a jedna trzecia (34%) wyraża sprzeciw.
Dla wielu katolików i protestantów z radykalnych denominacji (np. kalwinizm) stosunki homoseksualne są ciężkim przestępstwem przeciwko świętości wyrażonym w Kpl 20:13:
Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.
Ja jednak nie zabrałem głosu w ankiecie.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici