Luka Wars napisał(a):jak sama nazwa mówi boskość to jakieś zdolność jakie posiada bóg, a czego nie posiada człowiek.
Niektórzy twierdzą że człowiek też jest bogiem. Ja pragnę jedynie uzyskać odpowiedz na pytanie czym jest boskość by móc to potwierdzić bądz zanegować.
Luka Wars napisał(a):Andrzej Kosela napisał(a):Czy zgodzimy się z tezą, że boski musi oznaczać wieczny, bo gdyby nie był wieczny to wtedy wcześniej czy później musiałby umrzeć, a to chyba nijak się ma do "boskości".
Ja się nie zgadzam, bo jak pisze w biblii ''z prochu powstałeś i w proch się obrócisz'' :wink: Jeśli wszystko stworzył Bóg to myślę, że biblia jest dedykowana każdemu. Więc jeśli nie ma wieczności nie ma boskość, a jeśli nie ma boskości to nie ma boga, który natchnął apostołów do napisania biblii, hehe. Czyli nic nie ma, ktoś ubiegł Kononowicza!
Ale czy to zdanie odnosi się do samego Boga? to znaczy, czy uważasz, że istotą "boskości" jest śmiertelność?
Luka Wars napisał(a):Bez urazy teiści, mam czasami huśtawki nastroju jak kobiety :twisted: Mam do was pytanie: Dlaczego wierzycie w Boga? Co was tak przy tym trzyma? Tradycja przodków czy strach przed piekłem?
Myślę, że jak nasza dyskusja dobiegnie do końca i odpowiemy na wszystkie pytania to każdy będzie miał świadomość odpowiedzi na te pytania.