DziadBorowy napisał(a):Czyli co? Socjaliści powinni wykreślić ze swoich poglądów wszystko co ma jakiekolwiek wspólne punkty z religią ?Ich problem. Dziadzie Borowy świat w którym żyjemy nie ma takiej historii:
- 1945 - początek świata - Niemcy przegrały
- 1989 - Druga Era - do władzy dochodzą w Polsce nowe siły
- 2007 - Złoty Wiek - w Polsce wygrywa PO
Historia naszego świata jest bardziej taka:
- Paleolit - Dowody naukowe oparte na badaniach genetycznych i paleontologii umiejscawiają pierwszych przedstawicieli gatunku Homo sapiens w Afryce
- Mezolit - rozpoczął się pod koniec plejstocenu, około 10 tysięcy lat temu, zakończył się zaś wraz z wprowadzeniem rolnictwa
- Neolit - okres rozwoju prymitywnych technologii i społeczeństw, zamykający epokę kamienia.
Dlatego zubaża nasze myślenie gdy rozpatrujemy zagadnienia polityczne, ograniczanie się do wąskiej klasyfikacji pojęć politycznych. Koncept by siódmy dzień tygodnia był wolny, to jest - do ciężkiej cholery - koncept religijny. Informowanie mnie, że to przecież w tym momencie mem ten rozpyla umysł, którego klasyfikujecie jako socjalistę, to zawracanie mi głowy; to że się wam do zdaje za sugestię rozsądną wynika jedynie z ubogiego horyzontu czasowego z którego spoglądacie na ludzkość.
Cytat:Jak dla mnie skoro ten projekt dotyczy głównie spraw gospodarczych a nie światopoglądowych to jest to przede wszystkim socjalizm a nie religianctwo.
Przecież te dni wolne mają być dla wszystkich nie tylko dla katolików. Nikt ludzi na siłę zamiast do roboty do kościoła nie goni.
Czyli ujmijmy to po mojemu: Jesteśmy ignorantami w zakresie historii naszego gatunku i naszym ignorackim brakiem wiedzy uzasadniamy, że memy które rozpylamy absolutnie nie mają kontekstu religijnego. Nieistotne że przez dziesiątki tysięcy lat taki miały charakter i że nasze mózgi są nimi zainfekowane z tego tylko powodu. Nasz ogląd świata, który mamy w mózgach jest tak ubogi, że nie wykracza poza doraźny ogląd świata, w związku z tym nie wiemy skąd pochodzą memy, które mamy w mózgach i które rozsiewamy. Czyni nas to socjalistami.
"Do jasnych dążąc głębin – nie mógł trafić w sedno śledź pewien obdarzony naturą wybredną. Dokądkolwiek wędrował, zawsze nadaremno. Tu jasno, ale płytko, tam głębia, ale ciemno."