Iselin napisał(a):"Normalne kraje" stać na to. Poza tym bardzo dużo ludzi, którzy pracują w "fabrykach handlu" to żadne matki z dziećmi, tylko na przykład studenci, dla których weekendowa praca to jedyna szansa na zarobek.Iselin, zastosuję ironię odnosząc się do myślenia niektórych liberałów. Czy dzięki temu, że nie będzie mógł zarobić w niedzielę w ten sposób (weekendowa praca w markecie), nie spowoduje to u niego (młodego, inteligentnego studenta, nie jakiejś "starej" baby z patologicznej rodziny) szukanie innej drogi. Może się pouczy? A może pomyśli nad własną działalnością?
Rynek to wyreguluje.Śmierć Szczurów napisał(a):Ludwig von Mises był socjalistą?:roll:A ten warunek dotyczy jedynie socjalistów? :roll:
Cytat:W żaden sposób inna - dokładnie taka sama. Nie ma znaczenia czy wynagrodzenie jest 0:1, skoro z jednego przypadku ekstrapolujesz na całą społeczność. Zrobiłem dokładnie to samo co Ty. Już abstrahuję od tego, że nie dyskutujemy o wynagrodzeniu.Zasada taka sama, nic poza tym.
Neuromancer napisał(a):Szczerze to nie rozumiem jaka wiedza. Masz jakieś dziwne poglądy, dzieci nie są niczemu winne, ale rodzice którzy za nie odpowiadają już tak. Jak dorosła osoba której podobne różne urzędy patrzą na ręce może dopuścić do niedożywienia?Dziwi Cię, że w XXI w. w Polsce są ludzie niedożywieni, czy głodujący - ta wiedza, że są. Przez to, że nie miałeś wiedzy na ten temat, siłą rzeczy w swoich rozważaniach jej nie uwzględniałeś. Stąd rozjaśnienie - większa wiedza, większa jasność na temat rzeczywistości i realnych problemów.
Cytat:Tylko z lenistwa. Nie trzeba być właścicielem gruntu by na nim cokolwiek uprawiać. Mieszkają koło mnie zakwaterowane przez gmine "rodziny". Dookoła szmat nieużytków, a to to lata po zasiłki bo się ogródka przy domu skopać nie chce i posiać czy posadzić najpotrzebniejszych rzeczy. Bo po co jak dadzą...Zazwyczaj trzeba, bo prywatny może zwęszyć zysk i nie będzie łaskawy, zagarnie dla siebie.
Cytat:A tutaj bredzisz, co ma wspólnego ziemia w worku z gruntem? Byłbyś łaskaw wytłumaczyć. Czy sugerujesz że ziemię w te worki ktoś z własnej działki szuflą zbiera i sprzedaje? :8O: :lol2:To w worku się uprawia pożywienie?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL