Wściekłe Gacie napisał(a):badania przeprowadził GUS. http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/70...00-zl.htmlA gdzie ta postawa pracowników względem płacy minimalnej?
Cytat:Po co wmawiasz liberałom gospodarczym jakieś bzdury?Sami sobie wmawiają, ja wykorzystuję to co sami mówią. Za mało zarabiasz - zmień pracę. Nie masz pracę - znajdź pracę, ucz się, załóż działalność. Sam tego nie wymyśliłem.
Cytat:Co ty piszesz w ogóle? Jak nikt nikomu nic nie zwiększa? Pisze Ci, że nie zapobiegasz w ten sposób głodowym wynagrodzeniom, a co więcej sprawiasz, że tego wynagrodzenia spora liczba osób w ogóle nie dostanie, bo się ich nie opłaca zatrudniać za płacę minimalną.(jest za wysoka)Płaca minimalna jest barierą w DÓŁ, nie w GÓRĘ. Powstała jako reakcja na obniżanie pensji pracowników niekonkurencyjnych. Spora liczba osób zawsze nie otrzyma zatrudnienia, niezależnie od tego, czy płaca minimalna będzie wynosiła 1000 zł, czy 1200 zł. Argument wysokich kosztów pracy był i będzie zawsze.
Cytat:Im większa powierzchnia sklepu, tym koszty utrzymania pracowników są procentowo mniejsze w stosunku do całkowitych kosztów utrzymania sklepu. Tutaj się zgodzę.Nie zwiększy cen produktów, tylko zmniejszy zysk dla przedsiębiorcy - kapitalisty. Jak zwiększy ceny, to konsumenci wybiorą tańszy odpowiednik w innym markecie, który zrozumie o co chodzi w procesie konkurencji rynkowej.
Ale jak zmusisz właściciela hipermarketu, żeby płacił kadrze więcej, to będzie musiał także zapłacić za nich większy ZuS, większy podatek i oczywiście, że zwiększy ceny produktów. O parę groszy, ale jednak.
Cytat:Już nie mówiąc o mniejszych sklepach, gdzie koszty pracownicze, to o wiele większa część całkowitych kosztów. Oni też są zmuszani do płacenia pracownikowi więcej i są zmuszani do podwyżki cen. Ale oni nie mogą tak po prostu zwiększyć cen, bo i tak jest u nich drożej niż w hipermarketach i stracą na tym klientów. Mali przedsiębiorcy dostają łupniaTutaj się zgodzę. Mniejsze sklepy powinny mieć inne regulacje, ulgi etc. Ale to, że biedronka narzeka na wysokie koszty pracy jest ŚMIESZNE.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL