Gocek napisał(a):A gdzie ta postawa pracowników względem płacy minimalnej?Jaka postawa?
Przeczytaj sobie cały artykuł na spokojnie.
Gocek napisał(a):Sami sobie wmawiają, ja wykorzystuję to co sami mówią. Za mało zarabiasz - zmień pracę. Nie masz pracę - znajdź pracę, ucz się, załóż działalność. Sam tego nie wymyśliłem.Tak to wygląda. Ale z tego nie wynika, to co napisałeś w poprzednim poście.
Gocek napisał(a):Płaca minimalna jest barierą w DÓŁ, nie w GÓRĘ. Powstała jako reakcja na obniżanie pensji pracowników niekonkurencyjnych. Spora liczba osób zawsze nie otrzyma zatrudnienia, niezależnie od tego, czy płaca minimalna będzie wynosiła 1000 zł, czy 1200 zł.Jak będzie wynosiła 1200zł, to umowę o pracę otrzyma mniej osób niż gdyby wynosiła 1000zł.
Gocek napisał(a):Nie zwiększy cen produktów, tylko zmniejszy zysk dla przedsiębiorcy - kapitalisty. Jak zwiększy ceny, to konsumenci wybiorą tańszy odpowiednik w innym markecie, który zrozumie o co chodzi w procesie konkurencji rynkowej.Tak samo jak państwo dodrukuje pieniądze i rzuci na rynek, to przedsiębiorca kapitalista nie zwiększy cen, bo rozumie konkurencje rynkową :lol2:
Gocek, nie rozśmieszaj mnie. Myślisz, że przedsiębiorca-kapitalista, to kretyn, że jak ktoś mu zmniejsza siłą zysk, to on nie reaguje?
Gocek napisał(a):Mniejsze sklepy powinny mieć inne regulacje, ulgi etc.Nie tą drogą. No ale jesteś socjalistą, więc nic dziwnego