dziadek Drichlik napisał(a):Nie fanzol!A niby kto, może socjaliści?
Cytat:Nie wiem na jakiej umowie pracujesz,ale ja pracuję na umowę o prace. Co miesiąc dostaję kwitek wypłaty. Tam jest czarno na białym ile wypracowałem a ile mi potrącili na ZUSy, NFZ i inne. Jak człowiek dostaje na czysto powiedzmy 2000 to pracodawde na takie pracownika musi wysupłać ze 3900. Dlaczego więc sie dziwisz że zatrudniają na czarno lub na tzw "umowy śmieciowe"?Też pracuję na umowie o pracę i też otrzymuje wspomniany kwitek. Dla mnie pensje stanowi wartość netto, reszta to niestety sprawa pracodawcy. Za prąd, odpady, paliwo, ogrzewanie itp. przedsiębiorca też musi płacić. Ale tutaj chodzi o pracownika, który został zatrudniony nie dlatego, że ktoś chce mu pomóc w życiu, lecz dlatego, że wypracowuje bezpośrednio lub pośrednio - przychód i sprawia, że przedsiębiorstwo funkcjonuje.
Nie dziwię się, że pracodawcy zatrudniają na czarno lub na "śmieciówki", przecież chcą ograniczać wydatki i zwiększać zyski. A najłatwiej kopać najsłabszego - pracownika i dodatkowo szantażować władze, że np: będą zwolnienia.
Już nawet podatki wielkim koncernom obniżają (np: Specjalna Strefa Ekonomiczna), ale jeszcze te "wysokie" koszty pracy!! Jak żyć?! Dlatego zatrudniają przez pośredników, a ludzie pracują jak niewolnicy. Robią to, gdyż w tym kraju jest to dopuszczalne.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL