Gocek napisał(a):Też pracuję na umowie o pracę i też otrzymuje wspomniany kwitek. Dla mnie pensje stanowi wartość netto, reszta to niestety sprawa pracodawcy. Za prąd, odpady, paliwo, ogrzewanie itp. przedsiębiorca też musi płacić.
sprawa pracodawcy? to sprawa państwa, któremu Gocek nadaje rangę boskości. Zastanów się dlaczego istnieje szara strefa, czy wy socjaluchy nic już nie kumacie i zatrzymaliście się w XIX wieku? :wall:
Gocek napisał(a):Ale tutaj chodzi o pracownika, który został zatrudniony nie dlatego, że ktoś chce mu pomóc w życiu, lecz dlatego, że wypracowuje bezpośrednio lub pośrednio - przychód i sprawia, że przedsiębiorstwo funkcjonuje.
no i co z tego, dzięki temu, że jest przychód taki socjaluch jak Gocek może mieć za co wyżyć, może taki roszczeniowiec dostać swoje nędzne minimum, skoro na nic więcej nie pozwalają mu jego kwalifkacje. Ciesz się chłopie, że jakiś przedsiębiorca zatrudnia takiego wichrzyciela jak ty. Ja bym za takie pierdolenie od razu cię z mojej firmy wypierdolił na zbity pysk. Jako powód podałbym to, że jesteś no właśnie... Gockiem.
Gocek napisał(a):Nie dziwię się, że pracodawcy zatrudniają na czarno lub na "śmieciówki", przecież chcą ograniczać wydatki i zwiększać zyski. A najłatwiej kopać najsłabszego - pracownika i dodatkowo szantażować władze, że np: będą zwolnienia.
to dlaczego Gocek nie założy własnej firmy? niech spróbuje w swoim przedsiębiorstwie zastosować socjalistyczny model, zobaczymy jak mu pójdzie. Gocek niech zrozumie wreszcie, że kapitalizm oznacza prywatne zyski ale też i prywatne straty.
Gocek napisał(a):Już nawet podatki wielkim koncernom obniżają (np: Specjalna Strefa Ekonomiczna), ale jeszcze te "wysokie" koszty pracy!! Jak żyć?! Dlatego zatrudniają przez pośredników, a ludzie pracują jak niewolnicy. Robią to, gdyż w tym kraju jest to dopuszczalne.
a czy ktoś Gocka zmusza do pracy? :roll: zawsze taki Gocek, cobras i inni mogą iść żyć jak pariasi na squacie. Mało macie tych lewackich burdeli? Czemu Gocek korzysta z kapitalistycznych technologii, czemu pracuje na umowę o pracę? niech się zwolni i idzie głosić dobrą nowinę.
Ludzie trzymajcie mnie.
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!