Neuromancer napisał(a):A to już nie można samemu we własnej firmie pracować? Robotników wynajmuje się wtedy gdy ma się im z czego płacić. No a jak maja zabierać przy otworzeniu pieniądze na ZUSy różnej maści to choćby się przedsiębiorca wypukł i na lewą stronę wywinął, nie zapłaci więcej niż połowa kwoty jaką przeznaczył na pracownika.Podsumowując moje możliwości jako jedoosobowa działalność gospodarcza i pracę najemną, wybrałem to drugie. Nie pracuję za minimalną krajową i obowiązuje w zakładzie kodeks pracy (w dużym stopniu - to co najważniejsze dla mnie). Pracodawca jest z mojej pracy zadowolony i ja z wykonywanej pracy również jestem zadowolony. Natomiast myślę o założeniu dodatkowej działalności usługowej. Ale będzie ciężko, staram się zbierać kasę, ale zawsze coś się wysra.
Śmierć Szczurów napisał(a):Jak ktoś mi podaje do wierzenia, że neoliberalizm to zło, bo... neoliberalizm to zło, to co tu jest do konfrontowania? Jak ktoś napisze elaborat, że Gocek jest gupi, bo jest gupi, to też mam to z czymś konfrontować?To jest Twoja linia argumentacji. Kołodko podaje dlaczego jest jego zdaniem to zło. I nie jest to 0:1, czyli samo zło, bo dla niektórych taka sytuacja jest zbawienna. On poruszył aspekt makroekonomiczny, czyli uwzględniający całość populacji oraz kto czerpie największe korzyści, a kto najbardziej traci.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL