Neuromancer napisał(a):No dobra prawa pracownicze prawami pracowniczymi, ale co to ma do liberalnej gospodarki?Powyższemu nie zaprzeczam i chciałbym pracować u nich. Chciałbym się od nich uczyć, to są swego rodzaju autorytety.
Jak pokazuje historia najszybciej dorabiali się ci, którzy szanowali pracowników. Steve Jobs, Henry Ford, John D. Rockefeller, Bill Gates i wielu innych. Taki Rockefeller nie miał nic, pochodził z biednej rodziny i Do tej pory jest na liście najbogatszych ludzi w historii i to w czołówce, ponadto zawsze wspierał (i to sowicie!) wszelkie akcje wspierające najbiedniejszych. Jego pracownicy o ile mnie pamięć nie myli raczej nie narzekali, u Henry'ego Forda ludzie mieli bardzo przyzwoite warunki pracy. Widać wiedzieli że z niewolnika nie ma pracownika... Jobs czy Gates też pieniędzy dla swoich nie żałują, więc w czym problem?
Jednak są różni ludzie. Silni, słabi, inteligentniejsi, zamożniejsi, biedniejsi, honorowi, niehonorowi, wyzyskiwacze, ludzie szanujący innych ludzi i zwierzęta etc. Są też tacy, którzy celowo czynią zło, których cieszy poniżanie i wykorzystywanie innych. Mówimy również o pewnych hamulcach prawnych tego typu negatywnych praktyk. Biedronka, która chciałaby aby kasjerki zarabiały poniżej minimalnej, nie należy do linii myślenia w/w osób. Dla niej pracownik to zasób, który należy wyeksploatować i zastąpić kolejnym.
A reklamują, że powstały kolejne tysiące marketów, nawet na wsiach, to co dopiero będzie się działo, gdy dochody spadną o np: 2%, albo będzie deficyt budżetowy! Zwolnienia grupowe, obniżki wynagrodzeń i pretensje do państwa.
Iselin napisał(a):Zdefiniuj, kogo rozumiesz przez "my" :twisted:Dobry unik
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL