idiota napisał(a):Sekularyzm nie jest panującą religią, tylko panowaniem braku religii, a więc pewnym brakiem, który domaga się wypełnienia.
Absolutnie nie. Równie dobrze mógłbyś twierdzić, że glaca pana w glanach jest brakiem, który domaga się wypełnienia. Zapewniam Cię, że tak nie jest.
Hastur napisał(a):Może nie mylące, ale mam chyba lepsze.
Otóż mamy kawał ziemi z żyzną glebą. Na jednej połowie rośnie sobie wiekowy i potężny las liściasty, natomiast na drugiej połowie nic nie rośnie - leży sobie on odłogiem, z sobie jedynie znanych przyczyn karczujemy tam wszystkie chwasty i samosiejki.
Przypuśćmy, że w ten czy inny sposób tracimy własność owej ziemi i ma ona nowego pana, który nienawidzi lasów liściastych, a uwielbia świerki, sosny, cisy i inne choinki. Ów nowy właściciel chce sobie posadzić iglasty las. Który kawał ziemi ów nowy właściciel wybierze pod swój kłujący zagajnik:
a) ten, na którym rośnie stuletni bór o głębokich korzeniach, który najpierw trzeba będzie mozolnie i kosztochłonni wykarczować
czy może raczej
b) pusty kawał ziemi, na którym wystarczy siać
?
Zauważmy, że opcja
c) magicznym sposobem nowy właściciel przemieni wszystkie drzewa liściaste w drzewa iglaste
nie wchodzi tutaj w rachubę
To nie oddaje istoty rzeczy - owo puste pole o którym rozmawiamy nie zostało porzucone ani utracone.
Ono nie jest puste, bo nikt go nie chce, ono jest puste, bo jego właściciel chce żeby było puste.
Ja też nie chcę, żeby na niektórych ścianach w moim mieszkaniu coś wisiało, więc nie jest tak, wbrew temu co twierdzicie, że jak ktoś przyjdzie i będzie chciał mi coś powiesić to nie będzie mi przeszkadzać, że wiesza mi coś na ścianie, dla której chcę, żeby była pustą.
Też będziesz wmawiał panu w glanach bez włosów na głowie, że tak naprawdę to on odczuwa brak włosów i chce mieć różowe włosy?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd