GoodBoy napisał(a):Myślę, że jak w badaniu pyta się biseksów o to jakiej są orientacji to oni mogą różnie odpowiedzieć, albo z ich odpowiedzi można w zależności od postawionych pytań i kryteriów, wyciągnąć różne wnioski. Np:
Pytanie do kobiety biseksualnej:
pytający - Mając 35lat którą pani płeć preferowała?
odpowiadająca - Wie Pan, umawiałam się z kobietami na seks
pytający - Mając lat 40, którą pani płeć prefereowała?
odpowiadająca - poznałam fajnego faceta i się pobraliśmy
Wniosek do artykułu: Dorosła kobieta zmieniła orientację.
Mój wniosek: Tego typu badania są zaburzane przez biseksów, a biseks to nie tylko ci 100% pewnie siebie czujący popęd rozkłądający się 50/50 na obie płci, ale również niepewni, szukający nowych wrażeń, eksperymentujący, sami do końca nie wiedzący jak to się rozkłada. Zapytani mogą powiedzieć, ze są hetero, albo homo, w zależności jak im leży. Ja się sam wielokrotnie nadziwić nie mogę, dlaczego koleś, który ma na profilu wpisane, że jest heterykiem i szuka tylko kobiet, piszę mi na priva, że chce robić laskę. Nie ma tygodnia, żebym nie dostał od "100% heteryka" tego typu propozycji. I potem tacy jebią wyniki badań. Oni do tego stopnia się kamuflują przed całym społeczeństwem i w życiu-społecznym funkcjonują jako hetero, że nawet sami siebie w to wkręcają.
Wreszcie sprawa kluczowa, brak aprobaty/recenzji ze strony środowisk naukowych. Czy jakaś organizacja zdrowia się tym zajęła? I na koniec, to nie jest opracowanie twierdzące, że można u kogoś zmienić orientację seksualną, tylko jest to opracowanie zajmujące się kwestią tego, czy orientacja sama w sobie może się zmieniać. Być może u niektórych ludzi tak, nie sądzę jednak by to miało być zjawisko masowe (o ile w ogóle występuje), a dodatkowo jest to kwestia mega ciężka do rzetelnego zweryfikowania. Czy to opracowanie zmieniło w czymkolwiek postrzeganie dzisiejszej nauki na kwestię zmiany orientacji?
Ale przeczytałeś ten artykuł? Pokazane tam były przypadki gdy jednoznacznie zadeklarowani homoseksualiści tracili całkowicie zainteresowanie mężczyznami i zmiany w inne strony. Nie sposób tego wszystkiego wyjaśnić tym, że to wszystko biseksualiści, ponieważ właśnie istnieją przypadki gdy osoby były zainteresowane wyłącznie jedną płcią i to się zmieniało.
A co do sprawy "kluczowej": akurat ta praca jest pracą przeglądową z wieloma odnośnikami do prac wydanych w recenzowanych czasopismach naukowych oraz uznanych wydawnictwach naukowych. Co do "aprobaty" organizacji zdrowia, to organizacje zdrowia nie powinny być uważane za wyrocznie, ponieważ nie mają większych kompetencji naukowych niż inne instytucje naukowe. Co więcej, niektóre organizacje zdrowie to wręcz nie są instytucjami naukowymi. Tak samo podlegają krytyce, weryfikacji, a ich tezy falsyfikacji. Takie WHO na ten przykład, to instytucja stricte polityczna, jeden z oddziałów Organizacji Narodów Zjednoczonych.
Jednak nawet na marginesie już zostawiając kwestie tego czy jest to prawdą czy nie. Co wydaje mi się jednak prawdą, bo idąc od sznurka do kłębka, czyli idąc od przypisu do przypisu odnajduje coraz więcej rzeczy potwierdzających. Jednak pomijając to, jakie dla Ciebie znaczenie miałby fakt, że to jest możliwe? Czy zmieniłbyś coś w swych poglądach?
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/