Gocek napisał(a):Bo w prawie pracy jest określone, kim jest pracownik, jakie ma obowiązki i jakie prawa. Ty reprezentujesz siebie, gdyż obowiązki i prawa sobie ustalasz z pracodawcą, indywidualnie, niekoniecznie w oparciu o obowiązujące prawo pracy.A ludzie "reprezentujący pracowników" chcą odebrać mi tę możliwość i uczynić ze mnie pracownika de iure. Więc nie wciskaj mi kitu, że mnie sprawa nie dotyczy.
Cytat:Poczytaj.Czytałem. Pisałeś, że wolny rynek w Polsce powoduje problemy. Więc Twoim zdaniem - jest. Moim też.
Cytat:Poza tym, w Polsce zadłużenie rośnie z dnia na dzieńA jak powinno rosnąć? Z miesiąca na miesiąc, z godziny na godzinę? To zdanie nic nie znaczy.
Cytat:W jaki sposób chciałbym walczyć o cudze?Domagając się, by cudze podatki szły na dopłaty do Twojego przemysłu.
Cytat:Pracownik nie zawsze chce, pracownik zawsze musiTo w sumie dobrze, że nie jestem pracownikiem. Bo bym musiał. A tak nie muszę. Tylko dlaczego Duda i s-ka chcą, żeby wszyscy byli pracownikami i musieli?
Cytat:Twierdzisz, jakby ofiara gwałtu, mobbingu, wyzysku itp. sama tego chciała, bo do tego doszło.Jeśli nie widzisz różnicy między gwałtem - obiektywnym wymuszeniem współżycia, a "wyzyskiem", czyli czymś co sobie arbitralnie wymyślili socjaliści, to nie ma o czym z Tobą gadać.
Cytat:Ale jak ktoś by Cię okradł albo napadł lub wszedłbyś w spór z przedsiębiorcą, to chciałbyś aby państwo Ci pomogło (np: dochodzenie, sąd, ostateczny wyrok)?Jeśli nie widzisz różnicy między napaścią lub kradzieżą a sporem o warunki kontraktu, to nie ma o czym z Tobą gadać.
Cytat:I ze swojego również. Tym samym państwo w nich inwestuje, bo najwyraźniej ma w tym interes.Owszem - interes ten polega na wzmocnieniu roli państwa i stworzeniu podmiotów zależnych od niego, które to państwo poprą.
Cytat:Tyle o tym gadasz, że mam wrażenie, że to Twoja metoda, którą wypierasz.Twoje wrażenia nikogo nie obchodzą. Jeśli uważasz, że komuś chcę zrobić krzywdę, to wykaż to.