Śmierć Szczurów napisał(a):Ja wiem, że masz pewne trudności na styku z rzeczywistością, ale czym innym jest ustrój polityczny a czym innym gospodarczy.:roll:Ja wiem, że masz pewne trudności na styku z rzeczywistością o nie mogę, Śmierć Szczurów zgodnie z zasadami liberalnej dyskusji, zaczyna od ad personam :lol2:.
Rozumiem, że wg Śmierci Szczurów, który twardo stąpa po Ziemi, transformacji gospodarczej nie było i nadal tkwimy w gospodarce centralnie planowanej?

Cytat:Chyba nie wiesz co to powiedzenie znaczy - przecież Ty nie pragniesz wolnego rynku. Ale tak czy siak, skoro się Rzymu nawet nie planuje zbudować, to Rzym nie ma wpływu na historię.Ja chciałbym aby zaistniał wolny rynek, ale w przeciwieństwie do Ciebie nie wierzę w możliwość uskutecznienia tej utopii.
Cytat:Czyli przyznałeś, że napisałeś brednie i zastąpiłeś je innymi bredniami - przecież właśnie to napisałeś.Ty mi to tylko ciągle imputujesz. Ideologia wolnorynkowa w planie L. Balcerowicza (terapia szokowa) to fakty, nie brednie.
Cytat:Znowu używasz wyrażeń, których nie rozumiesz...To Twój jedyny argument?
Cytat:Nie była, ale Gocek ma to gdzieś i woli pisać o wpływie różowych jednorożców na poziom cen żyta na giełdzie w Szanghaju.Właśnie, że była. W przeciwieństwie do Twoich życzeń, podałem chociaż link do filmu dokumentalnego "Inside Job". Ty wolisz zaklinać rzeczywistość, jak coś nie tak, to socjalizm...
Cytat:Nie wpływa - bo go nie ma i dlatego bo nie jest w stanie wpływać; patrz: związek przyczynowo-skutkowy.Nie ma niczego. Socjalizmu też nie ma w takim razie. I się nie wymądrzaj wskazując na związek przyczynowo-skutkowy, zresztą zapomniałem, że dyskutuję z kimś, kto w jednym zdaniu jest w stanie scharakteryzować pracę naukowców, nie czytając jej, więc co się dziwię?
zefciu napisał(a):A ludzie "reprezentujący pracowników" chcą odebrać mi tę możliwość i uczynić ze mnie pracownika de iure. Więc nie wciskaj mi kitu, że mnie sprawa nie dotyczy.Ty już nim jesteś. Inni również. A Ty chciałbyś aby oni się swoich praw jako pracownicy zrzekli i się do nich wpieprzasz w ten sposób.
Cytat:Czytałem. Pisałeś, że wolny rynek w Polsce powoduje problemy. Więc Twoim zdaniem - jest. Moim też.Nie przypominam sobie abym napisał, że wolny rynek w Polsce powoduje problemy. Uważam, że wolnego rynku w Polsce nie ma, lecz występuje transformacja ustrojowa od czasu 1989 r., której skutki pozytywne i negatywne odczuwamy. Transformacja w kierunku wolnego rynku.
Cytat:A jak powinno rosnąć? Z miesiąca na miesiąc, z godziny na godzinę? To zdanie nic nie znaczy.Nie ma rosnąć w takim tempie, że stawia się zegary zadłużenia.
Cytat:Domagając się, by cudze podatki szły na dopłaty do Twojego przemysłu.Mądre państwa chronią swój przemysł. Nic na to nie poradzę.
Cytat:To w sumie dobrze, że nie jestem pracownikiem. Bo bym musiał. A tak nie muszę. Tylko dlaczego Duda i s-ka chcą, żeby wszyscy byli pracownikami i musieli?Trudno mi za nich odpowiadać. Natomiast akurat proponowane przez nich warunki mi odpowiadają.
Cytat:Jeśli nie widzisz różnicy między gwałtem - obiektywnym wymuszeniem współżycia, a "wyzyskiem", czyli czymś co sobie arbitralnie wymyślili socjaliści, to nie ma o czym z Tobą gadać.Widzę różnicę, ale też analogię. A jeżeli Ty nie dostrzegasz analogii, to nie ma o czym z Tobą gadać.
Wyzysk
W świecie Zefcia, takie sytuacje nie występują.
Cytat:Jeśli nie widzisz różnicy między napaścią lub kradzieżą a sporem o warunki kontraktu, to nie ma o czym z Tobą gadać.Spór o warunki kontraktu (np: niewypłacanie wynagrodzenia), to również kradzież.
Cytat:Owszem - interes ten polega na wzmocnieniu roli państwa i stworzeniu podmiotów zależnych od niego, które to państwo poprą.Również. Ale na samych biedakach państwo nie podoła. Głosują potencjalnie, wszyscy.
Cytat:Twoje wrażenia nikogo nie obchodzą. Jeśli uważasz, że komuś chcę zrobić krzywdę, to wykaż to.I vice versa. Jeżeli zarzucasz mi (w domyśle socjalistom), że kula w łeb, to wykaż to, albo się zamknij.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL