Cytat:A do Ciebie to napisałem?Przepraszam.
Cytat:Postać żony Leonidasa słusznie znalazła się w filmie i zgodnie z prawdą została odwzorowana jako silna, wpływowa kobieta.Temu nie przeczę. Pozycja kobiet (niektórych) w Sparcie była dość wysoka jak na ówczesne czasy. A więc ładnie wpasowała się. Bardziej chodzi mi o tą romantyczną miłość, której świadkami jesteśmy.
Cytat:Zresztą pamiętasz scenę, w której Spartiaci obradują nad wysłaniem pomocy Leonidasowi, a Gorgo publicznie zabija jakiegoś politykiera-zdrajcę, któremu spod szaty wysypują się złote perskie monety? Chyba nie tak działa ukochana przez Amerykanów demokracjaTak działają filmy akcji ukochane przez Amerykanów i ogólnie pojęte "męskie kino".
Cytat:Wątek z zasięgnięciem porady wyroczni również należałoby ominąć, chcąc dostosować film do współczesności.Co do wróżek/wyroczni itp. - podejrzewam, że współcześnie często jest podobnie.

Cytat:wszelkiej dekadenckiej kulturyJakiej dekadenckiej kultury? W sensie - całej, czy jak?
W każdym razie - szkolenie jednostek oddziałów specjalnych jest dużo gorsze. I nikt tam nie ma kilkudziesięciu niewolników, by pomóc im nieść karabin.
A i by nie być gołosłownym - film ściągnąłem i przepiszę pewną wypowiedź małżonki Leonidasa, która wręcz jest sztandarowym przykładem konwersji mentalności Spartan na mentalność nam dużo bliższą.
"It is not a question of what a Spartan citizen should do, nor a husband, nor a king. Instead ask yourself, my dearest love what should a free man do?" (wypowiedź dotyczy tego, co Leonidas powinien zrobić)
ps.
Cytat:kwestia gustu, Roan Shiran woli oglądać faceta w łódce i interpretować po co on tam płynie, wyciągać wnioski których tam nie ma.Skrajność ostatnią linią obrony widzę. Obawiam się, że i ja oglądam lekkie kino, z tym, że ja "Szybkich i wściekłych", choć ich lubię, nie nazwałbym ambitnym kinem. Ale każdy mierzy według siebie.
Cytat:musisz być kurewskim nudziarzem.Przeżyję to jakoś, skoro dotąd mi się udawało. Przynajmniej gdy moja dziewczyna chciałaby ze mną obejrzeć jakiś ambitny film to nie zabiorę jej na Transformersów, bo są efektowni.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)