Machefi napisał(a):No więc smoka mamy z głowy. Pozostaje wyjaśnić różnicę pomiędzy rokiem klimatycznym, a gwiazdowym.
No o tym też już żem pisał. Planeta z GOT podlega, oprócz normalnego ruchu orbitalnego, co najmniej dwóm innym oddziaływaniom perturbacyjnym o okresie zbliżonym, choć nie identycznym z okresem ruchu orbitalnego. Założyłem, że źródłem tych perturbacji jest druga gwiazda układu planetarnego, w którym planeta się znajduje. Ponieważ o takiej gwieździe nie ma wzmianki w książce, musi być ona ciemna, czyli być białym karłem, gwiazdą neutronową, bądź czarną dziurą.
Jeżeli odległość miedzy ową gwiazdą, a gwiazdą świecącą byłaby taka jak Jowisza od Słońca (planeta zakładamy że jest podobna do Ziemi), to jej okres synodyczny wynosi 1,092 roku i już mamy pierwszy cykl perturbacyjny wymuszający zmianę mimośrodu orbity o tym właśnie okresie.
Pozostaje jeszcze drugi cykl, nad którym pracuję, najprawdopodobniej związany z precesją. Nadal niestety, pomimo pewnych postępów, nie jestem w stanie "przyśpieszyć" precesji o potrzebny czynnik ok 25 000 razy, bez rozerwania planety przez siły pływowe.