Hastur napisał(a):Wiesz, jeśli przedstawiony świat rządzi się w skali mikro takimi samymi albo bardzo zbliżonymi prawami, jakie obowiązują w naszym świecie, to nie ma podstaw aby sądzić, że w skali astronomicznej jego porządek wygląda jakoś inaczej niż u nas (o ile nie jest to wyraźnie zaznaczone, jak np. w Świecie Dysku).
Mózg jak zwykle stara się racjonalizować nawet najmniej racjonalne rzeczy.

A przecież pisząc książkę, nawet jeżeli w skali mikro wszystko jest podobne do "naszego świata" nie możemy wiedzieć czy autor w ogóle myślał o skali makro swojego dzieła.
Oczywiście fani będą się starać racjonalizować, ze tak powiem, ten świat i nie mam oczywiście nic przeciwko ale takiego "wróżenia z fusów" nauką nazwać nie mogę

A w sumie lepiej od pojęcia "paranauka" jakie użyłem wcześniej pasuje tutaj raczej pojęcie "religia"

Cytat:Świata Gry o Tron zupełnie nie znam i nie chce mi się go poznawać, ale z tego co słyszałem mają tam grawitację i zasady dynamiki Newtona, chodzą na dwóch nogach, oddychają powietrzem, ruchają się itp., zatem podstawy rzeczywistości są zupełnie takie same jak u nas (chociaż zdaje się są tam też smoki i magia, ale nikt nie powiedział, że wszystko musi się zgadzać w 100%No gdyby napisał książkę o czerwonych żyjących kulkach które się komunikują z zielonym inteligentnymi kwadratami i żyją w świecie gdzie nie ma czasu to chyba by wiele książek nie sprzedał).

Dla wygody czytelników książka chociaż jakoś minimalnie musi przypominać nam nasz świat.
To ze ŕ priori wszystko wydaje się tam być "po ziemiańsku" nie jest według mnie podstawa do wyciągnięcia jakichkolwiek wniosków na temat reszty tego co autor mógł sobie wyobrazić.
Cytat: Na tej podstawie spokojnie można snuć domysły co do kształtu systemu planetarnego, w którym osadzona jest cała akcja, nawet jeśli sam autor uniwersum nie przemyślał tej kwestii.No snuć można i proszę nie interpretujcie krzywo mojej myśli, ja tylko stwierdziłem ze to bardziej taka ciekawostka dla fanów a nie nauka, jak już coś

Samo snucie w sobie z uśmiechem czytam
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
-Konfucjusz