GoodBoy napisał(a):Oczywiście, że są związki komplementarne z orientacją seksualną.
Ja nie przeczę, że są. Ja tylko pytam o prawną definicję takiego związku. Proszę mi wskazać prawną definicję związku komplementarnego z orientacją.
Cytat: Związki te w prawie cywilnym tworzą heteroseksualiści.Proszę zatem wskazać przepis mówiący że związek formalny może wziąć tylko dwójka osób heteroseksualnych.
Cytat: Prawny akcent na komplementarność wyłącznie dla hetero masz w ustawie małżeństwa, która zawężając związek wyłącznie do związku kobiety i mężczyzny, pomija i dyskryminuje związki homo.A co Ty mi wklejasz? Tam przecież nie ma ani słowa ani o orientacji seksualnej ani o tym, że takie małżeństwo jest zabronione dla osób homo. Gdyby tam był zapis "małżeństwo to związek heteroseksualnej kobiety i heteroseksualnego mężczyzny" to była by dyskryminacja. Jednak w tej kwestii osoby homo mają takie same prawa jak osoby hetero. To, że nie są zainteresowane z korzystania z tych praw to ich problem, ale nie żadna tam dyskryminacja. Równie dobrze mogę się upierać, że brak immunitetu jaki mają sędziowie jest przepisem dykryminującym moją osobę i przejawem wspomnianej niesędziofobii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82%C5...kim_prawie