magnus napisał(a):Tu się zgadzam. Kursy są totalnie nieprzewidywalne. Analiza fundamentalna odpada, bo "fundamenty" musiałyby objąć sytuację na całym świecie i to w różnych aspektach. Fundamenty można analizować w przypadku cen akcji a i to jest tym trudniejsze im spółka większa. Analiza techniczna to już moim zdaniem kompletne wróżenie z fusów (tylko poparte różnymi mądrymi wykresami i wzorami - coś jak zaawansowana astrologia).
No nie zgadzam się.Prawdą jest że zdecydowana większość uczestników gry na forexie traci .według danych KNF za ostatni rok ,na forexie zarobiło ok 19% traderów ,jednak jeśli ktoś włoży w to wiele wysiłku ,pracy nad własnym charakterem ,psychiką to jest możliwe osiąganie w miarę regularnych zysków.
Najbardziej skuteczna jest analiza techniczna ,ale nie taka jakiej uczą na jakichś kursach forex .Uczą tam podstawowych formacji ,które tak naprawdę kiepsko się sprawdzają.O wiele lepsze wyniki daje gra na fałszywe wybicia ,i ważne jest przy tym rozpoznanie trendów minutowych :5 min 15-20 min i 1h ,do tego rozpoznanie trendu na wykresie dziennym.Dość skuteczna jest też geometria fibo ,czy poziomy Di Napolego .
Jednak najważniesze ze wszystkiego jest umiejętne zarządzanie kapitałem .
Obowiązuje zasada max straty w jednej transakcji w wys 2-3% .To podstawa ponieważ mając nawet w miarę skuteczna metodę możemy mieć stratę kilku transakcji po rząd.(Niestety tego na szkoleniach nie uczą ).
Zarządzanie kapitałem obejmuje też stosunek ewentualnej straty do zysku i dobrze byłoby żeby było pow 2 .Może być też tak że procent udanych transakcji będzie wynosić np ok 30 % a i tak będziemy osiągać zyski.
Warto też wiedzieć kiedy są publikowane dane makroekonomiczne.
Poza tym bezpieczniej jest grać na głównych parach walutowych ,są one bardziej przewidywalne ,a także jest mniejszy spread .
Zanim jednak zacznie się grać to dobrze byłoby zapoznać się z odpowiednią literaturą. Uważam że najlepszymi pozycjami są :
Zawód Inwestor Giełdowy -Elder, Jakieś pozycje Van Tharpa (bardzo ważne gdyż on stawia na zarządzanie kapitałem ),Strategie Inwestycyjne -R.Minera.
Trader Vic -Sperandeo ,Mistrowie Rynków Finansowych- Jack D .Schwager,czy też Wewnętrna Gra(kształtowanie psychiki gracza giełdowego)..Geometria Fibonachiego -P.Danielewicza.
Najlepszym polskim forum o forexie jest: http://www.forex-nawigator.biz/

).