magnus napisał(a):Niektórym się poszczęści i wygrają, więc potem myśląc, że są bogami forexu wrzucają dużą kasę na realne konto i zazwyczaj ją szybko tracą
To prawda. Ale ja to traktowałem jako zabawę, stąd napisałem "bawię się" na xtb, nie zarabiam tam pieniędzy.
Znam lepsze sposoby na zarobek, pozbawione ryzyka.

Też wydaje mi się, że noob, który będzie miał to coelhowskie 'szczęście początkującego', straci znacznie więcej w późniejszej grze niż noob, który tego szczęścia nie będzie miał.
Śmierć Szczurów napisał(a):Nie wiem czy jest ustawiony domyślnie (dawno już się nie bawiłem na forexie), ale jeśli ktoś nawet nie wie, czym jest stop loss, to nie ma o czym gadać. Jak można mówić o sensownej strategii bez określenia brzegowych stop loss i poziomów realizacji zysku?
A kwestia tego, że stop loss może czasem "zadziałać z opóźnieniem" to jest już odrębna kwestia o której ElC dowiedziałby się przy czytaniu o stop lossach, zabezpieczaniu pozycji, itd.
Nie da się sensownie podejść do Forexa nie wiedząc nic na ten temat, a to są informacje, które będą zawarte nawet w najprostszym "podręczniku" Forex.
Wyedytowałem posta, bo sobie przypomniałem, że nie ma domyślnie ustawionego stop loss. To jednak narzędzie ryzyka, na którym również można stracić przy chwiejnych rynkach.
Tak, oczywiście masz rację. Trzeba znać rynek żeby ustawić brzegowe stop loss, a żeby znać rynek to trzeba poznać to o czym napisałem wyżej.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici