Andrzej Kosela napisał(a):NaturyA któż to jest, ta pani Natura? Postrzegasz naturę jako osobę? Albo osobowy byt?
Andrzej Kosela napisał(a):Zmiany te prowadzą wcześniej czy później do rozkładu danej rzeczy, zniszczenia, lub inaczej mówiąc całkowitej transformacjiEhhh... Znowu powtarzasz to, co już napisałeś. Myślisz, że mnie zakrzyczysz, czy co? Ustosunkuj się do jakiegoś konkretnego zdania mojego poprzedniego postu, bo to, co napisałeś, niestety nie jest odpowiedzią na mój poprzedni post...
Tak dla przypomnienia:
Wcześniej napisałeś:
Andrzej Kosela napisał(a):Wszystkie zmiany stanu prowadzą w konsekwencji do rozkładu i śmierci.A później:
Andrzej Kosela napisał(a):Zmiany te prowadzą wcześniej czy później do rozkładu danej rzeczy, zniszczenia, lub inaczej mówiąc całkowitej transformacjiCzyli dokładnie to samo...
Andrzej Kosela napisał(a):Czy człowiek, kot, ziemia, słońce nawet nasza galaktyka są wieczne?A czy bóg jest wieczny? Dlaczego wybierasz tak trywialne codzienne przykłady? Nie chcesz już rozpatrywać hipotetycznych bytów?

Możesz mi podać jeszcze tryliard przykładów rzeczy, które nie są wieczne, ale to nie dowodzi, że wieczna rzecz nie istnieje.
Andrzej Kosela napisał(a):Nie wiem dlaczego trudno Ci uzmysłowić sobie, że jedynie rzecz nie zmieniająca się w żaden sposób może być prawdziwie wieczna...Ja natomiast nie wiem dlaczego nie dopuszczasz do siebie myśli, że możesz nie mieć racji...
Chociaż właściwie wiem - wtedy twój dowód po prostu by zawalił się w gruzy, a ty koniecznie chcesz go przeforsować...
Andrzej Kosela napisał(a):Nawet uznając, że hipotetyczny nieśmiertelny człowiek mógłby istnieć czy byłby on tą samą osobą za 100, 1000, milion lat? Nie byłby więc PRAWDZIWIE wieczny.Co to znaczy 'prawdziwie wieczny'? Czyli są różne "stopnie" wieczności??
Andrzej Kosela napisał(a):Dla mnie wieczny i niezmienny to słowa blisko ze sobą spokrewnione.Powiedz po prostu, że znaczą to samo, a przejdziemy dalej. I nie róbmy zbędnych ceregieli.
Andrzej Kosela napisał(a):Jedynie istota pozostająca ciągle taka sama mogłaby być wieczna.Z obserwacji natury to ja wiem, że taka istota nie istnieje.
Andrzej Kosela napisał(a):Zmiany odwracalne? Tzn. że ze śmierci przechodzi się do życia? to masz na myśli?Nie. Mam na myśli starzenie się.
Andrzej Kosela napisał(a):Zbiór B.Czyli konkretnie co?
Antyteista, empirysta, zwolennik używania rozumu.
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)