vpprof napisał(a):Andrzej Kosela napisał(a):NaturyA któż to jest, ta pani Natura? Postrzegasz naturę jako osobę? Albo osobowy byt?
Nie jest chyba istotne w tym temacie jak ja postrzegam Nature. Powiem jedynie tyle, iż dla mnie Natura to znaczy to wszystko co nas otacza.
vpprof napisał(a):Andrzej Kosela napisał(a):Czy człowiek, kot, ziemia, słońce nawet nasza galaktyka są wieczne?A czy bóg jest wieczny? Dlaczego wybierasz tak trywialne codzienne przykłady? Nie chcesz już rozpatrywać hipotetycznych bytów?
Możesz mi podać jeszcze tryliard przykładów rzeczy, które nie są wieczne, ale to nie dowodzi, że wieczna rzecz nie istnieje.
Staram się jedynie ukazać, iż w tym naszym widzialnym świecie nie ma rzeczy wiecznych - stąd te przykłady. Rozważamy jednak jakie cechy musi mieć wieczna istota....
vpprof napisał(a):Andrzej Kosela napisał(a):Nie wiem dlaczego trudno Ci uzmysłowić sobie, że jedynie rzecz nie zmieniająca się w żaden sposób może być prawdziwie wieczna...Ja natomiast nie wiem dlaczego nie dopuszczasz do siebie myśli, że możesz nie mieć racji...
Dopuszczam, tylko pokaż mi gdzie jest błąd w moim logicznym rozumowaniu...
vpprof napisał(a):Andrzej Kosela napisał(a):Nawet uznając, że hipotetyczny nieśmiertelny człowiek mógłby istnieć czy byłby on tą samą osobą za 100, 1000, milion lat? Nie byłby więc PRAWDZIWIE wieczny.Co to znaczy 'prawdziwie wieczny'? Czyli są różne "stopnie" wieczności??
Jeśli sie zmienia nie pozostaje już do końca tym czym był, nie jest więc wieczny.
vpprof napisał(a):Andrzej Kosela napisał(a):Zbiór B.Czyli konkretnie co?
Podałem Ci przykład.
zbiór A - krzesło
zbiór B - pokój
zbiór A - plama na skórze
zbiór B - sama skóra.
Czy plama na skórze może być większa od samej skóry? Jest przez nią ograniczona. Przestrzeń jest nieograniczona tylko wtedy jeśli uznamy, że jest nieskończona.