Andrzej Kosela napisał(a):Wiemy, iż boski byt musi być wieczny, niewidzialny (nie należeć do świata rodzenia się i umierania), niezniszczalny, musi być pewnym bytem, musi być pewną substancją (materią), oraz musi się gdzieś znajdować (w przestrzeni).Mógłbyś jeszcze raz przedstawić powiązanie między niezniszczalnością, a byciem materialnym bytem? Bo chyba jest tam luka w rozumowaniu.
Andrzej Kosela napisał(a):ja dalej bedę optował, iż wieczny byt musi być niezmienny ażeby był wieczny...Jeśli byłby niezmienny, to nie stworzyłby świata, a to - jak mniemam - kłóci się ze wszystkimi dostępnymi koncepcjami boga. Ale ok, może z twoją nie.
Andrzej Kosela napisał(a):1. Oto jest prawda bez kłamstwa, pewna i najprawdziwsza.To żart?
2. To co poniżej jest takie jak to co jest powyżej, a to, co powyżej, jest takie, jakie to co jest poniżej, by czynić cuda Jedynej Rzeczy.
3. A wszystkie rzeczy były i powstają z Jednego, przez medytację tego Jednego: więc wszystkie rzeczy narodziły się z tej Jednej Rzeczy.
4. Słońce jest jego ojcem, a księżyc matką, wiatr nosił go w łonie, a ziemia była jego żywicielką.
5. Ojciec całej doskonałości na całym świecie jest tutaj.
6. Jego moc jest zupełna, gdy zmieni się w ziemię.
7. Oddziel ziemię od ognia, to, co subtelne, od tego, co pospolite, z wielką uwagą.
8. Wstępuje z ziemi w niebiosa i znów zstępuje z niebios na ziemię, otrzymując moc wszystkich rzeczy wyższych i niższych.
9. Tym sposobem twoja będzie chwała całego świata, a ciemność ucieknie od ciebie.
10. Jego siła przewyższa każdą siłę, gdyż zwycięża wszystko, co subtelne, i przenika wszystko, co twarde.
11. W ten sposób został stworzony świat.
12. Z tego pochodzą godne podziwu rzeczy, środki do których są zawarte w tym.
13. Gdyż ja jestem Hermes Trismegistos, mający trzy części filozofii całego świata. To co rzekłem o operacji słońca jest dopełnione i zakończone.
Wiesz, nie chcę obniżać i tak już niskiego poziomu naszej dyskusji, ale mimo to ci odpowiem: to jest stek ... METAFOR. Jeśli chcesz do czegoś dojść, NIE UŻYWAJ metafor. To podstawowa zasada rządząca człowiekiem posługującym się logiką i będącym w pełni władz umysłowych.
PS. "13. Gdyż ja jestem Hermes Trismegistos, mający trzy części filozofii całego świata. To co rzekłem o operacji słońca jest dopełnione i zakończone." A ja czasami jestem Chrystusem. Co prawda po kilku godzinach to uczucie mija, a mięśnie mam jak z ołowiu, ale cóż
. Warto być czasem Chrystusem, choć na chwilę :lol2: . (W końcu "Wszyscy jesteśmy Chrystusami"
, a raczej możemy nimi być, tylko nie każdy o tym wie.)
Antyteista, empirysta, zwolennik używania rozumu.
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)