CiekawostkiOPoranku napisał(a):Zastanawia mnie czy osoby które atakują metodologię tego testu robią tak ponieważ są szczerze przekonane o nieprawdziwości wniosków do jakich doszli autorzy, czy też może - jak to nazwał Dawkins w "Fenotypie rozszerzonym" - próbują do nauki wprowadzać zachowania z sądownictwa w którym często dla zasady wybrania się pogląd co do którego nie jest się przekonanym.
A może próbują być po prostu obiektywne i starają się wykluczyć ideologię z interpretacji eksperymentu.
Cytat:Ateistyczne paczki miały 10x większą szansę zniknąć a także docierały średnio o 3 dni dłużej.Bardzo możliwe, że to czynnik ludzki. Tylko, że jeżeli chcesz wyciągać wnioski takie jak wyciągasz to uczciwość intelektualna nakazuje przeprowadzenie innego eksperymentu z innymi napisami. Jeżeli paczki z napisem "kiełbaski śląskie" czy też "chrześcijanin" dojdą z mniejszymi opóźnieniami niż paczki z napisem ateista to będzie można mówić o dyskryminacji. Na razie natomiast naciągasz wyniki wg własnego widzi mi się do tego co Ci pasuje.
Osobiście uważam, że najprostszym, a zarazem najbardziej prawdopodobnym scenariuszem to tłumaczącym jest czynnik ludzki.
Nie jest to zbyt naukowe niestety. Ja nie przeczę, że nie może być tak jak piszesz. Tylko aby twierdzić, że tak jest należy to najpierw sprawdzić a nie bawić się w gdybologię.
Ale chyba już Ci to tłumaczono.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"